NURCAN ÇALIŞKAN | MUHABİR 

Teknoloji ekosisteminde her geçen gün çığır açan gelişmelerin yaşanmasıyla artık dijitalleşme dediğimiz dönüşüm süreci hayatımızın her alanına hükmetmeye başladı. Akıllı cihazlar birçok konuda kolaylık sağlıyor olsa da uzmanlar zamanın tüketilmesi konusunda ağır eleştirilerde bulunuyor. Yetişkinlerin bile kendini engelleme konusunda sınıfta kaldığı dijital platformlardan çocuklar ve gençler de fazlasıyla etkileniyor. Özellikle çevrim içi oyunlar çocuklar açısından oldukça tehlikeli birer oyuncağa dönüşmüş durumda. 

Ekran Görüntüsü 2024 03 28 155011

Türk Telekom mobildeki performansıyla gücünü katlıyor Türk Telekom mobildeki performansıyla gücünü katlıyor

ÇOCUK OYUNLARI TEHLİKE SAÇIYOR 

Son dönemlerde dikkat çeken Avataria, Avakin ve Highrise gibi oyunlar çocuk ve genç kullanıcılar için geliştirilmiş olsa da her yaştan kullanıcıya açık olduğu için yetişkinler tarafından farklı amaçlar için kullanılan oyun odaları haline geldi.

Oyunu indiren yetişkin kullanıcılar karakter oluşturduktan sonra sohbetlerin başladığı ortamlarda, çocuk ve genç kullanıcılarla çok kolay diyaloğa geçebiliyor. Kamera kullanımına ve dosya paylaşımına açık olan bu oyunların içindeki sohbet odaları çevrimiçi avcıların mesken yeri haline geldi.

Dijital İletişim Uzmanı ve Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan, çevrimiçi oyunların çocuklar ve gençler açısından nasıl bir tehdit oluşturduğunu, bu bağlamda ebeveynlere ne gibi sorumluluklar düştüğünü Diriliş Postası’na anlattı.

Said

“ÖNCE EBEVEYNLER DİJİTAL MEDYA OKURYAZARLIĞI EĞİTİMİ ALMALI”

Çocuklarını internet dünyasının zararlarından korumak öncelikle ebeveynlerin bilinç kazanması gerektiğine vurgu yapan Ercan, “Ebeveynler, çocuklarının çevrimiçi etkinliklerini izlemeli, güvenlik ayarlarını doğru şekilde yapılandırmalı ve çocuklarıyla açık bir iletişim kurmalıdır. Ayrıca çocuklara güvenli internet kullanımı konusunda eğitim vermek çok önemlidir. Dijital medya okuryazarlığı ve dijital oyun okuryazarlığı eğitimlerini önce ebeveynler almalı sonra da çocuklara bu bilinçle oyun oynatmalıdırlar” dedi.

Akıllı cihazlara oyun indirirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Ercan şöyle devam etti:

“Ebeveynler, indirilen oyunların ve uygulamaların içeriklerini incelemeli, derecelendirmelerini ve kullanıcı yorumlarını mutlaka kontrol etmeli ve platformların güvenlik ve gizlilik politikalarını araştırmalıdır. Oyun indirirken uyarılara ve yaş sınırlarına dikkat edilmeli. Oyun oynarken en azından bir süre çocukların yanında durulmalı, içerik denetimi takip edilmelidir.”

“İNTERNETTE TANIŞTIĞINIZ KİŞİLERE ASLA GÜVENMEYİN”

Çocuklar ve gençlerin oyun platformları üzerinden bir mağduriyet yaşamaması için uyarılarda bulunan Ercan, “Kişisel bilgilerini paylaşmaktan kaçınmalı, çevrimiçi iletişimlerini sınırlamalı ve çevrimiçi tanıştıkları kişilere asla güvenmemelidirler. Ayrıca siber zorbalık ve istismarın işaretlerini tanımayı ve yardım istemeyi bilmelidirler” ifadelerini kullandı.

“OYUNLAR BİLGİNİZ DIŞINDA KAMERA AÇIYOR”

Oyunlarda mutlaka sınırlar konulması gerektiğine vurgu yapan Ercan, “ Şiddet, müstehcenlik, algı yönetimi gibi konularda teknik bilgiler alınarak siber güvenliğe bildirimler yapılmalıdır. Oyunlar bazen sizin bilginiz dışında kameranızı açar, ses kaydınızı ve diğer verilerinizi alabilir bu anlamda Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) kapsamında bilgileri kaptırmamak için bir dataya dönüşmemek için bilgi sızıntılarına dikkat etmeliyiz” dedi.

“İNSAN DİJİTAL BİR VARLIĞA DÖNÜŞÜRKEN RUHUNU VE MANEVİYATINI UNUTMAMALI”

Metaverse’e hazırlık olarak tasarlanan oyunların gelecekte gerçek hayatı unutturacağını ve hackleyecek boyutlara geleceğini belirten Ercan, “Bu sanal gerçeklik, gerçek dünyanın önüne geçmemeli, insan dijital bir varlığa dönüşürken ruhunu, maneviyatını ve insanı insan yapan öz değerlerini unutmamalı, çocuklar hedonist bir dünyaya hazırlanıyor buna dikkat etmeliyiz. Öte yandan dünyada oyun sektörü hızla büyüyor. Bu noktada en önemli hamlelerden biri üretim bandında yer alabilmek ve çocuklarımıza aktarmak istediğimiz değerlerimizi oyunlar aracılığıyla empoze etmek. Bunun bir devlet politikası olması önemli zira oyunlarla evrilen zihinler hem ülkemiz hem medeniyetimiz hem de inancımız açısından bir güvenlik sorunu oluşturmaktadır. Bu nedenle üretmezsek tükeneceğiz” İfadelerini kullandı. 

Editör: Nurcan Çalışkan