Hüseyin Türkoğlu / Diriliş Postası

TÖVBENİN (tevbe) kelime anlamı, işlenen bir günah veya suçtan pişman olarak bir daha yapmamaya karar verme, pişmanlık (nedamet) duyma anlamına gelir. Elbette tövbenin özü samimiyetle ve ihlasla yapılmasındadır. Zira kim olursa olsun; insan günah işleyebilir, hata yapabilir. Bilerek ya da bilmeyerek yanlış davranışta bulunabilir.

  • GÜNÜN AYETİ
  • Rabb’ini, içinden yalvararak ve korkarak yüksek olmayan bir sesle sabah akşam zikret ve gafillerden olma. (A’RÂF, 205)

YÜCE ALLAH MÜJDELİYOR

Önemli olan hatadan pişman olup samimi bir şekilde tövbe edebilmektir. Ki içinde bulunduğumuz kutlu ayda da tövbe kapıları sonuna kadar açıktır. Rahmet ve bereket ayı Ramazan sabır, şükür, tövbe ve tefekkür ayıdır ve merhametlilerin en merhametlisi olan Yüce Allah (cc) tövbe eden kullarını bağışlayacağını bizlere müjdeliyor.

  • GÜNÜN HADİSİ
  • Üç şey mürsellerin (peygamber) ahlakındandır; iftarda acele etmek, sahuru geciktirmek ve misvak kullanmak. (MERGINANÎ)

“ALLAH TÖVBE EDENLERİ SEVER”

Tövbe konusu oldukça önemlidir ve Kur’an-ı Kerim’de çokça zikredilmektedir. Peygamber Efendimiz (sav) çok tövbe ederdi. Bu konuda bir hadisişeriflerinde şöyle buyurmuşlardır: “Allah’a yemin ederim ki ben günde 70 defadan fazla tövbe ve istiğfarda bulunurum.” (Buhari). Çünkü tövbe, peygamberlerin ahlakındandır ve onlar bunu hiçbir zaman dillerinden düşürmemişlerdir. Elbette peygamberler günah işledikleri için değil, Yaratan’a daima yalvarıp yakardıkları için daima tövbe etmişlerdir. Nitekim Cenabıhak, “Muhakkak ki Allah tövbe edenleri sever.” (Bakara, 222.) buyurmaktadır. Peygamberlerin tövbe etmelerini de böyle değerlendirmek doğru olur. Cehennem kapılarının kapandığı ve cennet kapılarının açıldığı Ramazan’ı dua ve ibadetle ihya ederken günahlarımızdan samimi bir şekilde tövbe ederek bu ayın bize sunduğu arınma lütfuna da erişmiş oluruz.

  • GÜNÜN DUASI
  • Allah’ım! Bütün övgüler sana mahsustur. Sen tuttuğum orucu mükâfatlandırıp kabul buyur. Kıldığımız namazlarımızı ve dualarımızı dergâhında kabul eyle…

BU AY ÖNEMLİ BİR FIRSAT

Çünkü bu ay günahlarımızdan arınmak için çok önemli bir fırsattır. Oruç ayının sağladığı kötü alışkanlıkların terk edilmesi imkânını tövbe ile taçlandırabiliriz. Zira Müslüman, Allah’tan ümidini kesmez ve tövbe anahtarı ile rahmet kapılarını açar. Bize bunun müjdesini veren Peygamber Efendimiz (sav) hadisişeriflerinde “Gönülden inanarak ve karşılığını Allah’tan umarak Ramazan’ı ibadetle geçiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari) buyurmaktadır.

...

Infak

İnfak nedir?

KELİME karşılığı olarak nafakalandırma, nafaka ile fakirleri geçindirme anlamına gelen infak, dinî terminolojide “Allah’ın hoşnutluğunu elde etmek amacıyla kişinin kendi servetinden harcama yapması, muhtaçlara ayni ve nakdî yardımda bulunması” demektir. Zira Yüce Allah (cc) Âl-i İmran suresi 92’nci ayette “Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz...” buyurmaktadır. Bu kapsamda infak, İslam’ın beş şartından birisi olan zekâtı ve gönüllü olarak yapılan sadaka, bağış gibi her çeşit hayrı içermektedir.

...

Kadir Gecesi'ni yarın idrak ediyoruz

“BIN aydan daha hayırlı” olduğu bildirilen Kadir Gecesi yarın idrak edilecek. Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, “sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece”dir. Ramazan ayının 27. günü idrak edilen Kadir Gecesi, bu sene 5 Nisan’ı 6 Nisan’a bağlayan geceye denk geliyor.

CAMİLER SABAHA KADAR AÇIK

İstanbul'da vatandaşlar türbeleri ziyaret etti İstanbul'da vatandaşlar türbeleri ziyaret etti

Ülke genelindeki hemen bütün camiler bu gecede sabaha kadar ibadet için açık tutulmaktadır. Geceyi ibadet ederek geçirmek isteyen müminler, dua ve ibadetlerini camilerde ifa edebilecekler. Bu çerçevede Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere birçok dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşu da Kadir Gecesi için özel programlar düzenlemektedirler.

...

Nafile orucun kazası gerekir mi?

NAFİLE oruç kişiye farz veya vacip olmadığı hâlde, isteğe bağlı olarak Ramazan ayı dışında tutulan oruçtur. Nafile de olsa başlanan bir ibadetin tamamlanması gerekir. Orucun bozulması ister oruçlunun kendi isteği ile olsun ister olmasın aynıdır. Mesela nafile oruca niyetlenen bir kadın adet görecek olsa bu orucunu kaza etmesi gerekir. Diğer nafile ibadetlerde olduğu gibi bozulan nafile orucun da kaza edilmesi Hanefilere göre vaciptir.

Muhabir: Hüseyin Türkoğlu