Gaye Yıldırım/Muhabir

Çoğu insan, özellikle de yaşlandıkça, bir noktada normalden daha sık idrara çıkma ihtiyacı duyar. Ve genellikle çok fazla sıvı içmiş olmak gibi basit bir açıklaması vardır.

Peki ya çok fazla tuvalete çıkmaya ihtiyaç duymak sürekli bir sorun mu? Nelerin habercisi olabilir?

DİYABET

Beyninizi erken yaşlandıran ve demans riskinizi artıran görünüşte zararsız 13 alışkanlık Beyninizi erken yaşlandıran ve demans riskinizi artıran görünüşte zararsız 13 alışkanlık

Diyabet, yüksek kan şekeri (glikoz) seviyeleri nedeniyle idrara çıkmanın artmasına neden olabilir. Böbrekler fazla şekeri idrar yoluyla ortadan kaldırmak için çalışır ve bu da susuzluğun artmasına neden olur.

Diyabetin diğer belirtileri arasında 'açıklanamayan kilo kaybı ve yorgunluk' yer alabilir.

ENFEKSİYONLAR

Sistit gibi enfeksiyonlar mesaneyi ve üretrayı tahriş ederek sık ve acil idrara çıkma ihtiyacına neden olur. Sistitin ek belirtileri arasında idrar yaparken ağrı veya yanma hissinin yanı sıra bulanık veya keskin kokulu idrar yer alır. Hafif, kısa süreli idrar yolu enfeksiyonu bazen kendi kendine düzelebilir, özellikle de yeterince sıvı tüketiyorsanız. Ancak bu semptomları ilk kez yaşıyorsanız ve kötüleşiyorsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

PROSTAT BÜYÜMESİ

İyi huylu prostat büyümesi (BPE), 50 yaşın üzerindeki erkeklerde çok yaygındır. Ancak ara sıra genç erkekleri de etkileyebilir. Araştırmalara göre 50 yaşın üzerindeki erkeklerin yaklaşık üçte birinde idrar semptomları var ve en yaygın nedeni de prostat büyümesi.

Prostat büyümesi üretrayı tıkayabilir, idrara çıkmayı başlatma veya durdurmada zorluklara neden olabilir ve idrar akışının zayıflamasına neden olabilir, bu da idrara çıkma sıklığının artmasına katkıda bulunur.

JİNEKOLOJİK SORUNLAR

Jinekolojik sorunlara daha fazla idrara çıkma ihtiyacı da eşlik edebilir. Kadınlarda idrara çıkma oranının artmasının bir başka nedeni de pelvik ağrı ve anormal kanama gibi jinekolojik sorunlar olabilir. Bunlar mesane fonksiyonunda değişikliklere yol açarak idrara çıkma isteğinin artmasına neden olabilir.

YAŞLILIK

Yaşlanma, mesane fonksiyonunda kademeli değişikliklere neden olabilir, bu da mesane kapasitesinin azalmasına ve pelvik kasların zayıflamasına sebep olur.