Tatil sezonu geldi, uzmanlar pıhtı atma uyarısı verdi Tatil sezonu geldi, uzmanlar pıhtı atma uyarısı verdi

DEMET İLCE / MUHABİR

Fransa'da bir kadın karın ağrısı nedeniyle hastaneye gitti ancak kısa süre sonra fetüsün karnında büyüdüğünü ve bir dış hamileliğin ikinci üç aylık döneminde olduğunu öğrendi.

Ektopik gebelik, döllenmiş bir yumurtanın rahim dışında bir yere yerleşmesiyle oluşan bir olguyu ifade eder ve kadınların yaklaşık %2'sinde meydana gelir. Dış gebeliklerin büyük olasılıkla, yumurtaların rahme doğru ilerlediği kanal çifti olan fallop tüplerinde meydana gelmesi muhtemeldir. Bununla birlikte, ektopik gebeliklerin yaklaşık %1'i karın boşluğunda meydana gelir.

Dış gebelikler tam vadeye taşınamaz ve rahme nakledilemez. Derhal tedavi edilmezse hayatı tehdit eden kanamalara ve enfeksiyona yol açabilirler.

9 Aralık'ta New England Journal of Medicine'de çevrimiçi yayınlanan bir raporda anlatılan yeni vakadaki kadın, acil servise başvurmadan önce 10 gün boyunca karın ağrısı çekiyordu. Doktorlar onu fiziksel olarak muayene ettikten sonra karnında bir bebek taşıdığından şüphelendiler.

Bu son hamilelikten önce kadın, miadında iki bebek doğurmuştu ve bir düşük yapmıştı.

Ultrason, rahim zarının kalınlaştığını gösterdi; bu durum genellikle adet döngüsü sırasında vücut bir potansiyele hazırlanırken meydana gelir ve daha sonra hamilelik sırasında da devam eder. Ancak rahim içerisinde fetüs yoktu. Doktorlar, fetüsün 23 haftadır karnında büyüdüğünü belirledi.

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taraması, bebeğin "normal şekilli" olduğunu gösterdi; ve gelişmekte olan fetüse besin sağlayan ve normalde rahimdeki atıkları uzaklaştıran, kan damarı açısından zengin bir organ olan plasentaya bağlıydı. Plasenta, kadının omurgasının tabanındaki bir kemiğin üzerindeki karın zarına yapışıktı.

Dış gebelikler tam vadeye taşınamaz, bu yaklaşık 37 yaşa kadar görülür. İnsanlarda 41 haftadır çünkü fetüs doğru dokular tarafından desteklenmemektedir ve büyümek için yeterli alana sahip değildir. Bu gebelikler aynı zamanda hamile kişi için de son derece risklidir çünkü hatalı konumlanmış bir yumurta, implante edildiği organı parçalayabilir, ağır kanamayı ve olası enfeksiyonu tetikleyebilir. Standart tedavi, hamileliğin ameliyatla alınması veya büyümesini durduran ilaçların kullanılmasıdır.

Vaka raporu yazarlarının "annede yükse kanama ve fetal ölüm riski" olarak tanımladığı durum nedeniyle; kadın, hamileliğinin son haftaları boyunca dikkatle izlenebileceği üçüncü basamak bir hastaneye nakledildi.

Altı hafta sonra, laparotomi adı verilen bir işlemle cerrahlar kadının karnını keserek bebeği çıkardı ve bebek hemen yenidoğan yoğun bakım ünitesine nakledildi. Prematüre bebekler, yani 37 haftadan önce doğanlar, doğum sırasında vücut içinde gelişmek için çok fazla zamana sahip olmadıkları için özel desteğe ihtiyaç duyarlar. Bununla birlikte, 28 haftadan sonra doğan bebeklerin %80 ila %90'ı hayatta kalıyor.

Bu ilk ameliyatta plasentanın bir kısmı çıkarıldı ve geri kalanı ikinci bir prosedürle çıkarıldı. Doğumdan yirmi beş gün sonra kadın hastaneden taburcu edildi ve bundan yaklaşık bir ay sonra bebeği eve getirebildi.

Vaka raporu yazarları, daha sonra "takipten kaybolduğunu" belirtti; dolayısıyla doktorlar bundan sonra ona ve bebeğe ne olduğunu bilmiyor.

Editör: Demet İlce