İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, 2023 yılı sonunda Türkiye'de ikamet izni bulunan yabancı uyruklu sayısı 1 milyon 642 bin 852 oldu. Bu sayı, bir önceki yıla göre 247 bin 212 kişi azaldı.

2023 yılında ikamet izni sahibi yaklaşık 250 bin yabancı Türkiye'den ayrıldı. Pandemi döneminde bile Türkiye'den ayrılan yabancı sayısı 214 bin olmuştu.

Türkiye'den ayrılan yabancıların sayısındaki artış, Türkiye'nin son dönemde uyguladığı göç politikasının bir sonucu olarak görülüyor. Türkiye, son dönemde yabancılara yönelik sıkı sınır kontrolleri ve vize uygulamaları uygulayarak göç akışını sınırlandırmaya çalışıyor.

Bu politika değişikliğinin bir sonucu olarak, Türkiye'ye gelen yabancı sayısı azalmış, ancak Türkiye'de bulunan yabancıların bir kısmı da Türkiye'den ayrılmış durumda.

Türk Pasaport

Türk vatandaşlığı almak zorlaştı

Türkiye'de vatandaşlık edinme şartları da 2023 yılında değişti. Yabancıların Türkiye'de 400 bin dolar tutarında taşınmaz satın alarak vatandaşlık kazanabilmesine yönelik uygulamada değişikliğe gidilerek vatandaşlık edinimi için yapılan alımlara arsaların üzerinde yapı bulunması şartı getirildi.

Bakan Bayraktar'dan Karadeniz'de petrol açıklaması geldi! Bakan Bayraktar'dan Karadeniz'de petrol açıklaması geldi!

Bu değişiklikle, yabancıların Türkiye'de vatandaşlık almak için arsa almasının önüne geçilmiş oldu.

Değişikliğin, Türkiye'ye gelen yabancı yatırımcıların sayısını azaltabileceği ve Türkiye'nin gayrimenkul sektörünü olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

Editör: Pınar Karahan