DEMET İLCE / MUHABİR

Stephen King, antik kaplumbağanın tür adı Peltocephalus maturin'in ilham kaynağıydı.

Yazarlar şöyle yazıyor:

"Maturin, Stephen King'in öykülerinde evreni kusan dev kaplumbağaya gönderme yapıyor. Bu da, HMS Surprise of Patrick O'Brian'ın Aubrey-Maturin serisindeki Stephen Maturin karakterinden ilham almıştır."

Toplam kabuk büyüklüğünün 1,8 metre olduğu tahmin edilen bu kaplumbağa, şimdiye kadar var olan en büyük tatlı su kaplumbağalarından biridir. Sadece bu değil, aynı zamanda yaklaşık 23 ila 5 milyon yıl önce Miyosen'den gelen kaplumbağa devlerinin çoğundan çok daha sonra var olan dev tatlı su kaplumbağalarının bilinen en son oluşumuna da işaret ediyor. Bu, Maturin kaplumbağaları hâlâ hayattayken insanların Güney Amerika'ya ulaşmış olabileceği anlamına geliyor.

Antik kaplumbağanın kalıntılarının kesin yaşı belli değil; tahminler 40.000 ila 9.000 yıl arasında değişiyor ve bu da onun Pleistosen'in sonlarına ait olduğunu gösteriyor. İnsanların oraya 10.000 yıldan fazla bir süre önce geldiği düşünülüyor ve araştırmalar, bizim gelişimizin yağmur ormanlarını nasıl şekillendirdiğini gösteriyor.

İnsanlar ultraviyole ışığı görebilir mi? İnsanlar ultraviyole ışığı görebilir mi?

Senckenberg İnsan Evrimi Merkezi'nden Dr. Gabriel S. Ferreira, yaptığı açıklamada "İnsanlar Amazon bölgesine yaklaşık 12.600 yıl önce yerleştiler. Ayrıca büyük kaplumbağaların Paleolitik dönemden bu yana homininlerle beslendiğini de biliyoruz. Çeviklikleri nedeniyle yakalanması çok daha zor olan tatlı su kaplumbağalarının ilk insanlar tarafından da yenilip yenilmediği ve Peltocephalus maturin'in (Güney Amerika megafaunasıyla birlikte) insanların yayılmasına kurban gidip gitmediği hala belirsiz. Burada Amazon Havzası'nın Geç Pleistosen ve Erken Holosen yataklarından daha fazla veriye ihtiyacımız var." dedi.

Muhabir: Demet İlce