Kolombiya’nın başkenti Bogata’da düzenlenen 11. Lima Grubu Toplantısı’na katılan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya yönelik küstah sözler sarf etti. Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’ya yönelik desteklerini yineleyen Pence, ABD’nin Venezuela halkının yanında olduğunu ve ülkede demokrasi ile özgürlüğü tesis edeceklerini söyledi.

MADURO’YA KÜSTAH TEHDİT

Venezuela’da demokratik yollarla seçilen Nicolas Maduro için ‘gaspçı’ ifadesini kullanan Pence, Maduro’nun artık gitmesi gerektiğini söyledi. Venezuela halkına yönelik yardımlarının artarak devam edeceğini belirten Pence, ABD’nin bölgede Venezuela’ya yardım eden müttefiklerine 56+ milyon dolarlık yardımda bulunacağını ifade etti.

TRUMP’IN SÖZÜNÜ HATIRLATTI

Pence, ABD’nin Venezuela’ya askeri müdahalesine ilişkin soruya ‘üstü kapalı’ değinerek, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘her seçenek masada’ sözünü anımsattı.

Öte yandan, Guaido ve Pence, Kolombiya’nın başkenti Bogata’da yaptıkları görüşmenin ardından Maduro’ya baskının artırılması kararını aldılar.

BOLTON DA TEHDİT ETMİŞTİ

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da, dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Maduro’yu hedef almıştı. Bolton, Maduro’nun cezasız kalmayacağını, ABD’nin insani yardımların girişine engel olan valiler için harekete geçtiğini ifade etmişti.

ABD yönetimi, Venezuela’nın yer altı zenginlerini ele geçirmek için Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıma kararı aldı. ABD’nin bu kararının ardından birçok Avrupa ülkesi de Maduro’ya seçimleri yenilemesi için 8 gün süre tanımıştı. Maduro, Avrupa Birliği ülkelerinin bu teklifini reddetmişti. Avrupa Birliği ülkeleri de Guaido’nun geçici devlet başkanlığını tanıma kararı almıştı.

Muhabir: Haber Merkezi