İsrail'in saldırısında 7 çalışanını kaybeden Dünya Merkez Mutfağı operasyonlarını tekrar başlatacak İsrail'in saldırısında 7 çalışanını kaybeden Dünya Merkez Mutfağı operasyonlarını tekrar başlatacak

Dünya genelinde gençler arasında artan mutsuzluk ABD ve Batı Avrupa ülkelerini etkiledi.

Birleşmiş Milletler'in sürdürülebilir kalkınma hedeflerini desteklemek amacıyla 2012 yılında başlatılan yıllık Dünya Mutluluk Raporu ve Oxford Üniversitesi tarafından analiz edilen küresel bir ekip tarafından yönetilen ABD pazar araştırma şirketi Gallup verileri paylaştı.

143 ülke ve bölgedeki insanlardan yaşamlarını sıfırdan 10'a kadar bir ölçekte değerlendirmeleri isteniyor; 10, mümkün olan en iyi yaşamı temsil ediyor. Bir sıralama oluşturmak için son üç yılın sonuçlarının ortalaması alınıyor.

Finlandiya ortalama 7,7 puanla zirvede kaldı. Sırayı  Danimarka, İzlanda ve İsveç takip ederken, Afganistan ve Lübnan sırasıyla 1,7 ve 2,7 puanla son iki sırada yer aldı.

ABD’DE BÜYÜK DÜŞÜŞ

Rapora göre ABD, 30 yaşın altındaki Amerikalıların refah duygusundaki büyük düşüş nedeniyle ilk kez ilk 20'den çıktı ve geçen yıl 15'inci sıradan 23'üncü sıraya geriledi.

60 yaş ve üzeri kişilerin mutluluğunun küresel sıralaması Amerika Birleşik Devletleri'ni 10'uncu sıraya koyarken, 30'lu yaşların altındakilerin yaşam değerlendirmeleri tek başına Amerika Birleşik Devletleri'ni 62'nci sıraya yerleştiriyor.

Bulgular, mutluluğu çocuklukta ve gençliğin başlarında en yüksek seviyede bulan, orta yaşta en düşük seviyeye inip daha sonra emeklilik civarında yükselen refah üzerine yapılan önceki araştırmaların çoğuyla çelişiyor.

ORTA YAŞ KRİZİ

Oxford Üniversitesi ekonomi profesörü ve raporun editörlerinden biri olan Jan-Emmanuel De Neve, "Özellikle Kuzey Amerika'daki gençler bugün bir orta yaş krizi yaşıyor" dedi.

Kuzey Amerika'daki Y kuşağı ve daha genç yaş gruplarının yalnızlık bildirme olasılığı yaşlı yaş gruplarına göre önemli ölçüde daha yüksek.

Ancak De Neve, sosyal konularda artan kutuplaşma, sosyal medyanın olumsuz yönleri ve gençlerin kendi evlerini satın almalarını geçmişe göre zorlaştıran ekonomik eşitsizlik de dahil olmak üzere bir dizi faktörün gençlerin mutluluğunu düşürebileceğini söyledi. De Neve, "Slovenya, Çekya ve Litvanya ilk 20'ye giriyor ve bu tamamen onların gençliğinden kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı. 

Bu olgu ABD'de en belirgin olsa da, refahta yaş farkı Kanada ve Japonya'da da geniş ve bu yılki sıralamada gerileyen Fransa, Almanya ve Britanya'da da giderek azalıyor.

Buna karşılık, refahta en büyük ilerlemeyi kaydeden ülkelerin çoğu, orta ve doğu Avrupa'daki eski komünist ülkelerdir.

Burada, daha zengin ülkelerden farklı olarak gençler, yaşlılara göre önemli ölçüde daha iyi yaşam kalitesi bildiriyor.

Kaynak: Haber Merkezi