ABD Başkanı Donald Trump, seçim vaatleri doğrultusunda ülkenin en büyük ticaret ortakları olan Kanada, Meksika ve Çin’e yönelik ek gümrük vergileri getirdi.
Trump’ın imzaladığı kararnameyle Kanada ve Meksika’dan yapılan ithalata yüzde 25, Çin’den gelen ürünlere ise yüzde 10 ek tarife uygulanacak.
Yeni düzenlemeler, 4 Şubat’ta yürürlüğe girecek.
TİCARETTE YENİ DÖNEM
Trump, kararın gerekçesi olarak düzensiz göç, uyuşturucu akışı ve ABD’nin ticaret açıklarını gösterdi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD’nin dünya genelinde en yüksek mal ticareti açığını verdiği vurgulandı. 2023’te Kanada ve Meksika’dan toplam 1 trilyon doları aşkın ithalat yapan ABD, Çin’den de 448 milyar dolar değerinde mal ve hizmet satın aldı.
SEKTÖRLERE ETKİSİ BÜYÜK OLACAK
Ekonomistler, tarifelerin en çok otomotiv, enerji, tarım ve imalat sektörlerini etkileyeceğini belirtiyor. ABD’nin ithal ettiği araçların büyük bir kısmının Kanada ve Meksika’da üretildiği göz önüne alındığında, bu yeni vergilerin otomobil fiyatlarını artırması bekleniyor.
Ayrıca, Kanada ve Meksika’nın ABD’ye ihracatının yüzde 80’ini oluşturduğu düşünüldüğünde, bu ülkelerin ekonomilerinin de ciddi şekilde etkilenebileceği belirtiliyor. S&P Global Ratings’in analizine göre, Meksika’da otomotiv ve elektronik, Kanada’da ise plastik, kağıt ve kauçuk sektörleri en fazla zarar görecek.
FİYATLAR YÜKSELECEK, ENFLASYON ARTACAK
Uzmanlar, ABD’deki işletmelerin bu yeni vergilerle maliyetlerinin artacağını ve bu yükün tüketicilere zam olarak yansıyacağını ifade ediyor. Kanada Merkez Bankası’nın raporuna göre, tarifelerin etkisiyle ABD ve Kanada’da enflasyonun yükselmesi bekleniyor.
Ekonomistler, misilleme tarifelerinin de devreye girmesi halinde küresel ticaretin ciddi bir darbe alabileceğini ve ABD ekonomisinin büyümesini yavaşlatabileceğini öngörüyor. Trump yönetiminin tarifelerinin 2025-2034 yılları arasında ABD ekonomisine 1,2 trilyon dolarlık ek vergi yükü getireceği tahmin ediliyor.





