Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin çöküşü sonrası AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, açıklamalarda bulundu. 

Kallas'ın açıklamasında, Esed rejiminin düşüşü, "10 yılı aşkın bir süredir çatışma, baskı ve insani acılara maruz kalan Suriye halkı için tarihi bir an" olarak tanımlandı.

Açıklamada, "Bugün hem içerde hem de yurtdışında umut taşıyan ama belirsizlikten korkan tüm Suriyelilerin yanındayız. Herkesin ülkesini yeniden birleştirme, istikrara kavuşturma, yeniden inşa etme, adalet sağlama ve hesap verebilirlik fırsatına sahip olmalıdır," denildi.

Gazze'de coşkulu ateşkes: Teşrik tekbirleriyle evlerine dönüyorlar Gazze'de coşkulu ateşkes: Teşrik tekbirleriyle evlerine dönüyorlar

Ayrıca, adaletin yeniden tesis edilmesi, kurumların inşası ve barışçıl bir geçişin sağlanmasına ihtiyaç vurgulandı. Suriye'nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğinin korunması ile aşırılığın reddedilmesinin önemi belirtildi.

Tüm tarafların şiddetten kaçınmaya, sivilleri korumaya ve uluslararası hukuka uymaya çağrıldığı açıklamada, Hristiyanlar ve diğer azınlık toplulukları ile Şam'daki yabancıların ve diplomatik temsilciliklerin güvenliğinin sağlanması gerektiği ifade edildi.

Suriye'deki Gelişmeler

Suriye'deki gelişmelere göre, 27 Kasım'da rejim karşıtı gruplar ile Esed güçleri arasında çatışmalar şiddetlendi. Gruplar, 30 Kasım-7 Aralık tarihleri arasında Halep, İdlib, Hama ve Humus'ta üstünlük sağladı. 7 Aralık'ta Şam'a giren gruplara halkın destek vermesiyle rejim, Şam ve diğer birçok bölgede tamamen kontrolü kaybederek çöküş sürecine girdi. Baas Partisi'nin 61 yıllık iktidarı sona ererken, Esed başkentten kaçtı.

SMO, Aralık’ta başlatılan Özgürlük Şafağı Operasyonu'nun ilk gününde Tel Rıfat’ı PKK/YPG'den kurtardı. Operasyonla Münbiç de temizlenerek, Fırat Nehri'nin batısındaki en büyük terör yuvası ortadan kaldırıldı.

Kaynak: AA