Ağustos ayında, AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson, sınır kontrollerinin 10 Kasım’da başlayacağını duyurdu. Johansson, "Sonunda o an geldi. Belki de hiç olmayacağını düşündüğünüz zamanlar oldu, ama şimdi her şey bir araya geliyor," dedi. 

Katil İsrail'in Lübnan'a saldırıları sürüyor: 10 ölü, 12 yaralı Katil İsrail'in Lübnan'a saldırıları sürüyor: 10 ölü, 12 yaralı

Ancak, yakın zamanda yayımlanan bir raporda Almanya, Fransa ve Hollanda’nın sistemin tam olarak test edilmediği gerekçesiyle endişelerini dile getirdiği belirtiliyor. Henüz AB yetkililerinden resmi bir açıklama gelmedi.

Kimler EES Kullanacak?

EES, vizesiz olarak Schengen Bölgesi'ne seyahat eden İngiltere ve diğer AB dışı ülkelerin vatandaşları için geçerli olacak. Seyahat edenler, AB sınırlarında pasaportlarını veya seyahat belgelerini otomatik bir kioskta taratarak sisteme kaydolacak. Bu süreç, AB vatandaşları, uzun süreli vize sahipleri veya yasal ikamet edenler için geçerli olmayacak.

Sistem, yolcunun ismini, biyometrik verilerini ve giriş-çıkış tarihlerini kaydedecek. Yüz taramaları ve parmak izi verileri üç yıl geçerli olacak ve bu süre içinde birden fazla seyahat için kullanılabilecek.

Seyahat Gecikmeleri Yaşanacak mı?

Birçok ülke, EES’nin sınır geçişlerinde gecikmelere yol açabileceği konusunda endişeli. Özellikle İngiltere’nin Dover Limanı’nda, Eurostar ve Eurotunnel geçişlerinde yoğunluk yaşanabileceği düşünülüyor. Fransa, bu bölgelerde sınır kontrollerini yaparken Birleşik Krallık hükümetiyle işbirliği içinde süreci hızlandırmak için çalışıyor.

EES’nin devreye girmesinden altı ay sonra, Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) uygulamaya konacak. AB vizesi gerektirmeyen üçüncü ülke vatandaşları için zorunlu olacak bu sistem, seyahat yetkisi almayı zorunlu kılacak.

ETIAS için başvurular, seyahatten önce çevrimiçi olarak yapılacak ve 7 Euro ücret karşılığında üç yıl boyunca geçerli olacak.

Kaynak: Haber Merkezi