Slovenya Filistin devletini 13 Haziran'a kadar tanımayı planlıyor Slovenya Filistin devletini 13 Haziran'a kadar tanımayı planlıyor

Almanya ekonomisi, yüksek enerji maliyetleri, rekor düzeydeki faiz oranları ve derin işgücü kıtlığı nedeniyle durgunlaştı.

Ülke, özellikle hızlı büyüyen sektörlerde vasıflı işçi sıkıntısıyla karşı karşıya. Veriler, Almanya'nın yaşlanan nüfusunun 2035 yılına kadar 7 milyon vasıflı işçiden mahrum kalacağını tahmin ediyor.

Kıtlık, farklı sektörlerdeki çalışanları daha iyi ücretler ve esnek çalışma saatleri talep etmeye yöneltti.

Araştırmayı yürüten kar amacı gütmeyen kuruluş 4 Day Week Global'e göre çalışanlar aynı ücret karşılığında haftada daha az saat çalışacak. Pilotun başarılı olması için çıktılarının aynı veya daha başarılı olması gerekir.

UYGULAMA 1 ŞUBAT'TA BAŞLAYACAK

1 Şubat'ta başlayacak altı aylık program, yüzlerce işçiye her hafta fazladan bir gün izin verirken tam maaş almalarını sağlayacak. Çalışma, sendikaların böyle bir kararın sadece personeli daha sağlıklı ve mutlu olmakla kalmayıp aynı zamanda daha üretken hale getireceğini söylerken haklı olup olmadıklarını ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

Proje, vasıflı işçi sıkıntısının şirketler üzerinde boş pozisyonları doldurma konusunda baskı oluşturduğu Alman işgücü piyasasında meydana gelen daha geniş bir değişimin altını çiziyor. Kıtlık, yüksek enflasyonla birleştiğinde, tüm sektörlerdeki işçileri daha yüksek ücret talep etmeye ve salgın sırasında kazandıkları esneklik ve bağımsızlığı korumaya teşvik etti.

Almanya'daki tren makinistleri şu anda altı günlük grevde ve Deutsche Bahn'ın herhangi bir maaş kesintisi olmaksızın haftalık çalışma süresini 38 saatten 35 saate indirmesini talep ediyor. Ülkedeki inşaat sendikası, 930.000 işçisinin çoğu için yüzde 20'den fazla ücret artışı talep ediyor; bazı ekonomistler bu hareketin enflasyonu artırabileceği konusunda uyarıyor.

ALMANYA İŞ POZİSYONLARINI DOLDURAMIYOR

Geçen yıl sektör lobisi tarafından yapılan bir ankete göre, Alman şirketlerinin yarısı en azından kısmen açık iş pozisyonlarını dolduramıyor. Ve sorun daha da kötüleşecek: Doğum oranları ve göç, yaşlanan nüfusu yenilemek için gerekenin çok altında kaldığından, 2035 yılına kadar 7 milyondan fazla insanın Alman işgücünden ayrılması bekleniyor.

Ve mutsuz çalışanların bedeli yüksek oluyor. Yakın zamanda yapılan bir Gallup araştırmasına göre, düşük katılım küresel ekonomiye geçen yıl 8,1 trilyon avroya mal oldu. Bu, küresel gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 9'una tekabül ediyor. Federal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü'ne göre, Almanların 2022'de ortalama 21,3 gün çalışamaması, 207 milyar avroluk katma değer kaybı anlamına geliyordu.

Dört günlük haftanın destekçileri, Eurostat'a göre, AB'de en yüksek yarı zamanlı çalışma oranlarından birine sahip olan Almanya'daki kullanılmayan potansiyeli işgücü piyasasına çekebileceğini de savunuyor. Almanya, Avrupa'nın açık ara en yüksek ekonomik üretkenliğine sahip olmasına rağmen, yenilik ve dijitalleşmeye yatırım eksikliği, üretkenlik kazanımlarını engelledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ