Ekonomi

10 ilde 'sahte altın' operasyonu: 67 gözaltı

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde sahte altın üretimi ve satışına yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonda 71 şüpheliden 67'si gözaltına alındı. Yapılan aramalarda toplam piyasa değeri yaklaşık 150 milyon lira değerinde suç unsuru ele geçirildi.

Abone Ol

Kahramanmaraş’ta son yıllarda artan sahte altın olaylarına ilişkin incelemelerde, Darphane’de basılması gereken çeyrek, yarım, tam altın ve ata lira gibi ziynetlerin merdiven altı atölyelerde düşük ayar ve eksik gramajla üretildiği tespit edildi. Bunun üzerine Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “parada sahtecilik, paraya eşit sayılan değerde sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık” suçlarından soruşturma başlatıldı.

Yapılan teknik takiplerde Kahramanmaraş, Mersin, Gaziantep, Şanlıurfa, Bursa, Hatay, Malatya, Diyarbakır, Kilis ve Sivas’ta faaliyet gösteren kuyumcu, atölyeci, pazarlamacı ve kalıpçılardan oluşan 71 şüpheli belirlendi. 30 Haziran’da 10 ilde 150 ekip ve 490 personelle eş zamanlı operasyon düzenlendi; 71 şüpheliden 67’si gözaltına alındı.

Adreslerde yapılan aramalarda 108 mühür, 79 ata lira, 813 tam, 792 yarım, 2.634 çeyrek altın, 3.666 gram altın, çeşitli gramse ve Reşat altınlar, 151 figürlü altın, yaklaşık 1,59 kg takı altını, 105,84 gram levha altın ile 9 ruhsatsız tüfek, 8 tabanca, 5 kurusıkı tabanca, 4 şarjör, 3.338 fişek ve 26 sentetik hap ele geçirildi. Ele geçirilenlerin piyasa değerinin yaklaşık 150 milyon TL olduğu bildirildi.