Dünya

21. Asrın büyük ülkesi

Abone Ol

Erem Şentürk-İstanbul

ABD’de çöp poşeti giyen hemşireler, İngitere’de hastane koridorlarında sürünen İngiliz vatandaşları, İspanya ve İtalya’da önü alınamayan ölümler dünyanın gelişmiş ülkelerini Kovid-19 salgını karşısında önce şaşkına çevirdi, sonra çaresiz bıraktı. Salgın karşısında sağlık alt yapısı yetersiz olduğu ortaya çıkan koca koca Avrupa ülkeleri kendi vatandaşını ölümle burun buruna getirdi. Böyle bir ortamda yıllardır kararlı ve istikrarlı bir şekilde sağlık yatırımlarına devam eden Türkiye, bütün dünyada salgın karşısında destansı bir başarı öyküsü yazdı. Hastane doluluk oranları yüzde 50’yi dahi bulmayan Türkiye’de herkes tedavi imkanı bulurken maskeler ücretsiz dağıtıldı.

KOCA YUSUFLAR İYİLİĞE HAVALANDI

Ekonomik gücüyle dünyanın karşısında bir dev gibi dikilen ülkeler tıbbi malzeme temininde çaresiz kalırken Türkiye, kendi ürettiği yerli cihazlar ve sağlık hizmetlerinde kullanılan tonlarca malzemelik yardımı ABD’den tutun Ukrayna’sına kadar dünyanın dört bir yanına gönderdi. Doğudan ve Batı’dan topla 79 ülkeye gönderilen yardımlar yüzbinlerce insanın hayatını kurtardı.

Ülkenin gururu operasyonlar

Sadece salgın değil böylesine kritik günlerde zulme uğrayan ve Türkiye’nin Milli İstihbarat Teşkilatına başvuranların acıları da son buluyor. Bunun son örneği Kenya’da kaçırılıp Somali’ye götürülen İtalyan vatandaşı, Silvia Constanzo Romano olayında gözler önüne serildi. 2018 yılında kaçırılan 25 yaşındaki İtalyan vatandaşı Romano, ülkemizin gururu Milli İstihbarat Teşkilatımız tarafından düzenlenen operasyonla kurtarılıp İtalyan makamlarına teslim edildi.

TÜRKİYE VATANDAŞINI ORTADA BIRAKMADI

Bütün bunlarla birlikte “insanı yaşat ki devlet yaşasın” manifestosunun inşa ettiği büyük devlet olma idealini salgın günlerinde de gösteren Türkiye, dünyanın dört bir yanında yaşayan vatandaşlarını da sahipsiz bırakmadı. Bulundukları ülkede tedavi imkanı bulamayan vatandaşları için özel uçak kaldıran ülkemiz salgın tehdidi altındaki tam 103 ülkeden 65 bin vatandaşımızı da yüzlerce uçak seferi gerçekleştirerek tahliye etmeyi başardı. Kurtarılan vatandaşlarımızın sayısı her geçen gün artarken Türkiye yurt dışında vefat eden vatandaşlarının cenazelerini de yurda getirdi.

FİLM SAHNESİ DEĞİL GERÇEK

Her biri tarihe not düşülecek son operasyonlarda Küba, Jamaika, Bahamalar, Cayman Adaları, St. Vincent ve Grenadinler, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerden 154 vatandaşımız kurtarıldı. Bu operasyonlarda ayrıca diğer ülkelerin 81 vatandaşın da ülkelerine kavuşturuldu.

Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Sybiha konuyla ilgili yaptığı açıklamada “9 Ukrayna vatandaşı Arjantin’den Türkiye’ye getirildi. Altı ülke talebimizi reddederken bu dar zamanda bize yardım elini uzatan Türkiye’ye minnettarız” açıklamasıyla şükranlarını dile getirdi.