Sakarya Kışlası Tatbikat Alanı’nda 1 Eylül 2026'da başlayan Ateş Serbest-2026 Tatbikatı’ndaki atış faaliyetleri planlanan takvim doğrultusunda sürüyor. Tatbikatta yerli ve yabancı menşeli keskin nişancı tüfekleri, çekili ve kundağı motorlu obüs sistemleri ile tanksavar mühimmatları hedefleri tam isabetle vurdu. 15 Ekim’de Seçkin Gözlemci Günü düzenlenecek, tatbikat 22 Ekim’de sona erecek.
Hangi keskin nişancı tüfekleri kullanıldı?
Yerli envanterden 7,62 milimetrelik KNT 76 ve BORA 12, 8,59 milimetrelik KN12 ve 12,7 milimetrelik KALE-KSR 50 atış hattına çıktı. Bunlara ek olarak 8,59 milimetrelik CADEX ve ACCURACY, 12,7 milimetrelik MACMILLAN ve M82 A1 ile 9,5 milimetrelik CADEX SHADOW tüfekleri de kullanıldı. Senaryo kapsamında yaralı tahliyesi görevinde tankın oluşturduğu sis perdesinin ardından insansız ve modüler kara aracı PALEM devreye girerek personeli güvenli bölgeye ulaştırdı.
BORAN ve PANTER obüsleri neler yaptı?
105 milimetrelik hafif çekili BORAN obüsü, 2022'den bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunuyor. 360 derece atış yapabilen, bir dakikada mevzilenen ve dakikada 6 ila 8 atım gerçekleştirebilen sistem, kendi konum ve yönünü otonom belirliyor, gece de görerek atış yapabiliyor. 2025'te 8x8 taktik tekerlekli araca entegre edilen 155 milimetrelik PANTER obüsü ise 5 kişilik mürettebatla çalışıyor, iki dakikada mevzi değiştirebiliyor ve 40 kilometre menzildeki hedeflere etkili atış yapabiliyor.
KARAOK nedir?
ROKETSAN’ın geliştirdiği üçüncü nesil kısa menzilli tanksavar silahı KARAOK, kızılötesi arayıcı başlıkla termal güdüm prensibine göre çalışıyor ve at-unut özelliğine sahip. Tek bir asker tarafından omuzdan ateşlenebilen sistem, dakikada 1 ila 2 atış yapabiliyor.
Tatbikat ne zaman sona erecek?
Atış faaliyetleri 22 Ekim 2026'da sona erecek. 15 Ekim 2026'da Seçkin Gözlemci Günü düzenlenecek.