Dünya

Barış Pınarı çağlamaya başlıyor

Abone Ol

Terör ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Coşkun Başbuğ, harekâtın teknik detaylarını, ABD’nin çekilme sürecini ve atılması gereken adımları anlattı.

Türkiye, Başkan Erdoğan’ın AK Parti’nin Kızılcahamam’da yaptığı istişare ve değerlendirme toplantısında, “Kararı verilen ve süreci başlamış olan barış pınarlarının önünü açma vakti belki bugün, belki de yarından yakındır” diyerek sinyalini verdiği operasyonun yapılması için artık gün sayıyor.

Türkiye, bölgede oluşturmak istediği “güvenli bölge” için hassasiyetlerini ABD’ye iletti. ABD ile kurulan müşterek harekât merkezi, yapılan kara ve hava devriyeleri Türkiye’nin bölgeye yönelik hassasiyetlerinin giderilmesi için tatmin edici olmadı.

“Söz Bitti” denildi, operasyonun ismi henüz açıklanmasa da milletin gönlünde Fırat’ın doğusunda güvenli bölgeyi tesis edecek olan harekâta isim bile konuldu. Bu isim, “Barış Pınarı” oldu. Fırat’ın doğusuna operasyon için Mehmetçik sınırda emir beklerken sınıra askeri sevkiyat sürüyor. Buna göre Şanlıurfa sınırına birliklerine zırhlı araç ve personel takviyesi yapıldı.

TERÖRE KARŞI KARARLI DURUŞ

Terör örgütlerini “ara-bul-yok et” anlayışıyla dağlarından, sınırlarından koparıp atmaya kararlı olan Türkiye, Fırat’ın doğusuna yapılacak operasyona kitlendi. Bölgenin terörden temizlenmesiyle 2 milyon insan kendi evine döneceği gibi yapılacak imar faaliyetleriyle bölge insanı 8 yıldır süren savaşın ardından rahat bir nefes alacak.

HAREKAT NEREDEN BAŞALAYACAK?

Terör ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Coşkun Başbuğ, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yapacağı operasyona ilişkin Diriliş Postası muhabirine açıklamalarda bulundu. Başbuğ’a göre, harekâtın ilk etabı AynEl Arap, Ayn El İsa bölgelerinden gerçekleşecek. Coşkun Başbuğ, “Fırat’ın batısında yer alan Münbiç’le ilgili yarım kalan hesabı tamamlayacak” dedi.

Harekât gerçekleşirken ÖSO’nun ön plana çıkacağı bir süreç görüleceğini belirten Coşkun Başbuğ, Özel Kuvvetlerin ÖSO’yu aylardır süren eğitme, donatma işleminin bulunduğunu, söyledi.

Başbuğ, konuşmasını şöyle devam etti:

“ÖSO’nun yapıyı bozan dokuları elemine edildi. Artık ÖSO kendi ayakları üzerinde duran bir yapı haline geldi. ÖSO komutanları arasında birleşme gerçekleşti. Askeri literatürde yer alan birliklerle isimler kullanılmaya başlandı. Fırat Kalkanı çıraklık, Zeytin Dalı kalfalıktı ÖSO için. Şimdi ÖSO’nun ustalık dönemini göreceğiz, sahada daha çok onlar ön plana çıkacak”

SİVİLLER ÜZERİNDEN SENARYO

ABD hiçbir zaman asalet savaşçısı olmadığını bunun Vietnam’da denendiğini söyleyen Başbuğ, ABD’nin bölgeden çekilmesiyle dikkat edilmesi gerek hususları, sahanın risklerini şöyle anlattı:

“Mehmetçik, alan hâkimiyetini yerel halkın desteğiyle sağlayacak. Güvenlik teşkilatı bu şekilde oluşacak. Burada dikkat edilmesi gereken husus, terör örgütleri tarafından sivillerin kalkan yapılması, sivillerin sabatojlarla öldürülmesi ve şehit haberi verdirerek ülke içindeki şer odaklarına malzeme çıkarmaya çalışırlar”

DAEŞ HORTLAYABİLİR!

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, “Türkiye, yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek, ya da operasyona dahil olmayacak” denildi.

Açıklamanın devamında ABD’nin doğrudan bölgede olmayacağı vurgulanırken DAEŞ’lı savaşçılardan Türkiye’nin sorumlu olacağı söylendi. Beyaz Saray’dan yapılan “DEAŞ sorumluluğu artık Türkiye’dedir” açıklamasını değerlendiren Başbuğ, ABD’nin bu yolla Avrupa’da ya da dünyada DAEŞ terörü hortlatabileceğini söyledi.

ABD’nin “Biz oradayken DAEŞ yoktu, Türkiye bölgeye girdikten sonra tekrar terörle tanıştınız” masalıyla dünya kamuoyuna altyapı oluşturabileceğini aktaran Başbuğ, bunların hepsinin ihtimalinin bulunduğunu ancak Türkiye’nin her türlü tedbiri aldığına dikkati çekti.

DERİNLİK ABD’Yİ ENDİŞELENDİRİYOR

Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda YPG-PYD terör örgütünün alan hâkimiyetinin ardından Ebu Kemal’e kadar gitme isteğinin oluştuğunu belirten Başbuğ, ABD’nin Siyonist kanadının akıllı manevra yaparak, “çekiliyoruz” diyerek Türkiye’yi 30 km’ye sınırlandırmak istediğini söyledi.

Ayrıca Başbuğ’a göre, “ABD’nin asıl korkusuTürkiye’nin daha derinlere inerek Deyr-i Zor ve Rakka’ya girmesi” görünüyor. Başbuğ, bu bölgeleri tanımlarken şu ifadeleri kullandı:

“Bu bölge, sulak alanların petrolün olduğu yerler. Biz bölgeye 30 olarak gireceğiz. 2’nci Etap normalleşmenin gerçekleşmesiyle başlayacak diye düşünüyorum”

PENTAGON TRUMP’IN ÜZERİNE ATTI!

Türkiye’nin bölgeye yapacağı operasyon için geri sayım sürerken bir açıklamada Pentagon ve ABD Başkanı Trump’tan farklı açıklamalar geldi. Terör ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Coşkun, Trump ve Pentagon arasında yaşanan fikir ayrılıklarına ilişkin Derin ABD ile ABD savaşının neden olduğunu söyledi.

Coşkun, “Trump’ın BM’de yaptığı konuşmada, ‘artık küreselcilerden çok vatanseverler kazanacak’ dediği anda Mike Pompeo ve Pence in ekranlara gelmesi ABD’deki savaşı bizlere gösteriyor” diye konuştu. Trump ilk seçildiğinde de “Dünyanın Jandarması olmayacağız” dediğini hatırlatan Coşkun, ABD’nin çekilme sürecini Pentagon’un başlattığını, oyunun bittiğini Pentagon bildiğini belirtti. Coşkun’a göre Pentagon, askerlere çekil emrini Trump’ın üstüne yıktı.