Güncel

Bekçilik başvurusu nasıl yapılır? Bekçilik başvuru şartları nelerdir?

Abone Ol

Bekçilik başvurusu için bekleyen adayların konuyla ilgili araştırmaları devam ediyor. Başvuru şartlarının detaylarını merak eden vatandaşlar bekçilik başvuru şartları nelerdir konusunu sık sık arama motorlarında sorguluyor. Geçmiş yıllarda uygulanmakta olan ve son yıllarda da yeniden hayata geçirilen çarşı ve mahalle bekçiliği sistemi gün geçtikçe ilgi görüyor. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet vermek üzere görev almak isteyen ve düzenlenen sınavlara katılmayı planlayan vatandaşların 2020 yılı bekçi alımları açıklaması için heyecanlı bekleyişleri ve konuya ilişkin araştırmaları sürüyor. Peki, Bekçilik başvurusu nasıl yapılır? Bekçilik başvuru şartları nelerdir?

BEKÇİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? 2020 BEKÇİLİK BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

2020 yılında yapılacak bekçi alımları hakkında henüz bir bilgilendirme yapılmazken, başvuruda bulunmak isteyen adayların araştırmaları sürüyor. Başvuru şartlarını araştıran adaylar bekçilik başvurusu nasıl yapılır konusunun detaylarına da ulaşmak istiyor.

Bekçilik sınavları için dijital ortamda ön başvuruyu gerçekleştirecek olan adayların ilk olarak sınav başvuru ücreti olan 130 tl’yi Polis Akademisi Başkanlığı Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğünün Halkbank Gölbaşı Şubesi/ANKARA ‘Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Giriş Sınavı’ isimli hesabına yatırmaları gerekmektedir.

Yalnızca Halkbank şubelerinden, ATM’lerinden ve internet bankacılığından başvuru ücreti yatırma işlemi gerçekleştirilebilmektedir. (İnternet Bankacılığından ücret yatıran adayların dekont çıktısını almaları gerekmektedir.)

Başvuruda bulunan adaylardan başvuru esnasında talep edilen belgeler kapsamında ‘sınav ücretinin yatırıldığını ibraz eder banka dekontu’ da istenildiğinden sınav ücretini yatırdığı esnada kendi adına ve kendi TC kimlik numarasıyla ‘Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Giriş Sınavı’ için ücret yatırdıklarını ibraz eden belgeyi (dekont) yanlarında bulundurmaları icap etmektedir.

İşte 2020 yılı bekçilik başvuru şartları;

MADDE 1 – 2/3/2018 tarihli ve 30348 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınavı Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“g) Şehit veya vazife malulü eş veya çocukları: Emniyet Teşkilatı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, TSK personeli şehit veya vazife malullerinin eş veya çocukları ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) ve (j) bentleri kapsamında olanların eş veya çocuklarını,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 6 – (1) İllere göre alımı yapılacak çarşı ve mahalle bekçisi sayısı, şartları, başvuru yerleri, başvuru ve sınav tarihleri, istenecek belgeler ile gerek görülen diğer bilgiler başvurma süresinin bitiminden en az on beş gün önce Resmî Gazete ile Cumhurbaşkanınca belirlenen kurumun internet sitesinde ve Başkanlığın resmi internet sitesinde ilan edilir.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Başvuruda istenen bilgi ve belgeler ile başvuruların alınması

MADDE 8 – (1) Adaylar;

a) T.C. kimlik numarasını, b) Adli sicil ve arşiv kaydı olmadığı bilgisini, c) 5 inci maddede belirtilen nitelikleri taşıdığı beyanını,

ç) Mezuniyet bilgisini,

d) Erkek adaylar için askerlik ile ilişiğinin bulunmadığı bilgisini, e) Yaş düzeltmesi yaptıranlar için yaş düzeltme bilgisini,

f) Emniyet teşkilatı şehit ve vazife malullerinin eş ve çocuklarından başvuru yapacak olanlardan şehit ve vazife malulü bilgisini,

içeren ve biyometrik fotoğrafın yer aldığı yazılı veya Kurumca kabul edilen elektronik ortamda düzenlenen sınav başvuru formu ile başvuru yaparlar.

(2) Emniyet teşkilatı dışında şehit ve vazife malullerinin eş ve çocuklarından başvuru yapacak adaylar ise, ilgili kurum ya da valilik onaylı şehit veya malullük belgesini yazılı veya elektronik ortamda yaptığı başvurusuna ekler. Elektronik ortamda başvuru yapılmış ise bu adaylar müracaat kabul tarihleri içinde elden veya posta yoluyla Müracaat Kabul Komisyonuna belgenin aslını teslim eder. Adaylar tarafından verilen bilgilerin doğrulamasının yapılamaması veya ilave bilgilere ihtiyaç duyulması halinde başvuru sahibinden ayrıca belge talep edilebilir.

(3) Aranılan nitelikleri taşıyan adaylar Bakanlıkça belirlenen müracaat kabul komisyonlarına şahsen başvururlar.

(4) Başvuru ile ilgili olarak istenen belgelerde gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin başvuruları geçersiz sayılır.”

MADDE 4 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5 – Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür