Siyaset

Bülent Turan: Çoklu baro değil reform! Teklif bu akşam Meclis’e sunuluyor

Abone Ol

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ‘Çoklu Baro Sistemi’ teklifine ilişkin açıklamalarda bulundu. Turan “Çoklu baro diye ifade edilen teklifin adı çoklu baro değil. Bu reform niteliğinde bir düzenleme. Çoklu baro ifadesi bu kanunun özünü yansıtmıyor. Baroların eşit temsil edildiği bir birliğin oluşmasını istiyoruz.” dedi.

Turan’ın açıklamalarından satır başlıkları şöyle:

Barolara ilişkin kanun teklifinin Genel Kurul görüşmeleri bu hafta başlıyor

Gündem

Habere Git

55 saate yakın görüşmeler, 296 vekilin konuştuğu uzun bir müzakere süreci olmuştu. Kıymetli bir tutanak çalışmasıyla birlikte tüm görüşmeler değerlendirildi.

“SUÇ İŞLEYEN CEZASINI ÇEKER”

Teklifin görüşmelerine bugün başlıyoruz. Çoklu baro diye ifade edilen teklifin adı çoklu baro değil. Bu reform niteliğinde bir düzenleme. Çoklu baro ifadesi bu kanunun özünü yansıtmıyor. Baroların eşit temsil edildiği bir birliğin oluşmasını istiyoruz.

Genel yaklaşım bir reform paketi olduğu yönünde. Şu anda marjinal olduğunu düşündüğümüz baro başkanlarının ahlaki ve siyasi sicillerine baktığımızda “başörtülü avukat yemin edemez” dediğini biliyoruz. Baro başkanlarına sorulmadığı iddiası külliyen yalan.

Bir diğer eleştiri konusu komisyon sürecinde, düzenleme geçerse barolar marjinalleşirmiş. Zaten marjinal değil mi? Daha ne kadar marjinal olacak? Bu kanun geçtiğinde PKK; FETÖ baro kurarlarmış, kursunlar arkadaş. Bu kanun çerçevesinde suç işleyen cezasını çekecek.

Çoklu baro sistemi kanun teklifi komisyondan geçti

Gündem

Habere Git

“EŞİT TEMSİL SAĞLAYACAK”

Bu baro teklifimizin 4-5 ayrı ve önemli başlığı var. Bir tanesi sadece şu an 3 büyük şehri kapsayan 5 binden fazla avukat varsa, 2 bin imza ile beraber birden fazla baro kurulmasına izin verilmesi.

Baroların bölünme hakkı olacak ama zorunluluk olmayacak. Şu andaki baroların binalarında yönetimlerinde bir değişiklik olmayacak. Bu kanunda FETÖ’nün ruhu varmış! Hadi oradan diyorum!

İkinci başlığı, Türkiye odalar birliğinde olduğu gibi, birçok ülkede olduğu gibi baro başkanlarının birlikte eşit temsilini sağlayan özel bir bölümü var. Bu tartışılmıyor fazla ama kıymetli bir yaklaşım.

Bir diğer düzenleme… Avukatlar artık istinaf mahkemelerinin dışında da avukatların benzer yargılamalarının Yargıtay’da incelenmesinin önünü açıyoruz. Bu da avukatlarımızdan, barolarımızdan gelen bir teklifti.

Metin Feyzioğlu’ndan baro başkanlarına çağrı: Aracılık edelim, gidin konuşun!

Gündem

Habere Git

“BARO BAŞKANLARINA KAPI AÇIK”

Umarım, görüşmeler makul süre içerisinde gerginlikten uzak komisyondaki gibi konuşacağı zemin olur. Süreleri aşan gerginlik yapan kim varsa cevabını alacaktır. Ama kanunla ilgili eleştirisi olanları dinlemeye hazırız.

Ziyaretçi yasağı olduğundan dolayı sadece baro başkanlarımıza münhasır, Meclis Başkanımız, bu hakkı kapıyı açmayı değerlendirdi. Metin Feyzioğlu Bey’in talebi doğrultusunda Meclis Başkanımız, ‘Baro Başkanlarımızın içeri girmesine yardımcı olun’ dedi. Dolayısıyla güvenlik güçlerimiz bu konuda yardımcı olacaklardır. Baro Başkanları kimliklerini ibraz etmek kaydıyla, sadece başkanlar olması kaydıyla, içeri gireceklerdir.