Gündem

“Dil kaybolursa, millet de kaybolur”

Abone Ol

Kabardey-Balkar Parlamentosu’nda “Kabadey-Balkar’da Yaşayan Milletlerin Dilleri Kanunu’nun uygulanmasıyla ilgili düzenlenen toplantıda, “Dil kaybolursa millet de kaybolur” uyarısı yapıldı.

Parlamento Başkanı Çeçenov Anuar, yardımcısı Janımov Ruslan, toplantıyı düzenleyen eğitim komitelerinin başkanları Dade Muayed ve Rahayev Anatoli’nin yanı sıra Eğitim ve Kültür Bakanlığı çalışanları, bilim adamları, gazete yöneticileri ve köylerdeki eğitim sorumluları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Janımov Ruslan, “1996’da kabul edilen dillerle ilgili kanunun uygulanma seviyesi, ülkede yaşayan milletlerin geleceklerini belirleyecek. Hepimizi biliyoruz ki, anadil ve onu konuşan milletin geleceği ayrılmaz şekilde birbirine bağlıdır. Bundan dolayı amacı dilleri korumak ve geliştirmek olan kanunun ülkede tam olarak gerçekleştirilmesi lazım” dedi.

Kabardey-Balkar Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Taov Hazeşe ise, dili kaybetmenin kolay olduğunu belirterek, “Asıl zor olan onu korumaktır. Dil yoksa milletin de olmayacağı unutulmamalı” diye konuştu.

Adıge Psale’nin Yazı İşleri Müdürü Hafıtse Muhamed, Alan Balkar Birliği Başkanı Beppayev Sufyan ile birlikte Devlet Başkanı Arsen Kanokov’a Adıge ve Balkar dillerinin belirli günlerinin olması talebiyle başvurduklarını aktardı.

Hafıtse, Kanokov’un kendilerine bu konunun parlamentoda görüşülmesi konusunda umut verdiğini, ancak henüz bir gelişme olmadığını belirtti.