Yaşam

Dünyamızda hareket hayati öneme sahip: Peki mağara balıkları onbinlerce yıldır nasıl hareketsiz yaşıyor?

Stowers Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nün bugünkü günün videosunu yayımladı. Burada ilginç bir anekdottan bahsedeceğiz. Bir düşünün! Günlerce, hatta aylarca hareketsiz bir yaşam içinde olsaydınız ne olurdu? Doğadaki tüm canlılar hareket halinde iken bu mağara balıkları için geçerli değil. Nasıl mı? Çünkü onların yaşam tarzı hareketsizlik üzerine kurulu...

Abone Ol

Candan Mert - Muhabir 

Konuyu insan vücuduna çevirdiğimizde burada birçok kişi böyle bir yaşamın insan vücudu için sağlıksız bir durum olarak nitelerdi, ki öyledirde. Ancak bu durum mağara malıkları için geçerli bir tez değildir. Zira onların yaşam tarzı kendi türlerinin hareketli yaşamının aksine epey hareketsizlerdir. 

ARAŞTIRMACILAR, ADAPTASYONUN NASIL GERÇEKLEŞTİĞİNİ BULDU! 

Stowers Tıbbi Araştırma Enstitüsü araştırmacıları, dünyanın içinde bulunan canlıların yapısı gereği hareketin hayati bir önem arzetti bir ortamda, mağara balıklarının on binlerce yıl boyunca hareketsiz bir yaşam tarzına nasıl adapte olduğunu anlatıyor. 

KAS PROGRAMLARI GENETİK OLARAK YENİDEN PROGRAMLANDI 

Uzmanlar, mağara balıklarının kas metabolizmasının zaman içinde genetik olarak yeniden programlandığını buldular. Sonuç olarak, hayvanlar morfolojilerinde ve davranışlarında büyük değişiklikler yaşadılar. Ancak bu değişikliklere rağmen mağara balığı sağlıklı ve formda kalır.

Araştırma, insanlarda uzun süreli fiziksel hareketsizliğin evrimsel sonuçları hakkında yeni ipuçları sağlayabilir. 

"TEKNOLOJİYLE BİRLİKTE İNSANLARIN DA AZ HAREKET ETMEYE BAŞLADI"

Rohner, "Teknoloji ilerledikçe insanların giderek daha az hareket etmesi şaşırtıcı değil" dedi. "Mağara balıklarıyla, insanlar çok, çok uzun süreler boyunca kanepe patatesleri olarak kalırsa neler olabileceğini inceleyebileceğimiz benzersiz bir sistemimiz var."