Gündem

Eğer hayallerinin peşinden gitmezsen, bir sebzeden farkın kalmaz!

Abone Ol

Ahali, yine müthiş, derin, sıradışı bir mevzuyla selamlıyorum sizleri; mevzu GELECEK VEİNSAN NE İLE YAŞAR? ?

Madem geldik Dünya’ya insan olmanın hakkını vermek lazım. İnsan olduğumuzu Dünya’ya göstermeliyiz ? Aklımızı, gönlümüzü faydalı şeylerle doldurmalıyız. ANCAK BÖYLE GERÇEK ANLAMDA YAŞAMIŞ OLURUZ.

PEKİ İNSAN NE İLE YAŞAR, AKLINI, GÖNLÜNÜ NELERLE DOLDURUR?

İnsan sevgiyle, merhametle yaşar, büyür ve gelişir. Aklını ve gönlünü okuduklarıyla, yedikleriyle, içtikleriyle, duyduklarıyla, gördükleriyle, duygularıyla, zekasıyla, arkadaşlarıyla, eşiyle, dostlarıyla, okuduklarıyla, öğrendikleriyle doldurur. Özelliklede hayatta gördükleri, duydukları baş aktördür. Yapılan bir araştırma sonuçlarına göre de söylediklerimi doğrular. İnsanlar: Okuduklarının % 10’unu; İşittiklerinin % 20’sini; Gördüklerinin % 30’unu; Görüp işittiklerinin % 50’sini, , söylediklerinin %70′ ini, yapıp söylediklerinin %90’ını hatırlamaktadırlar. İŞTE CAN ALICI NOKTA BURASI. İNSAN HANGİ İLETİŞİM ARAÇLARIYLA ÖĞRENİYORLAR, EĞİTİLİYORLAR.Şu an insan teknolojiyle – akıllı telefon, sosyal medya- beraber kitaplarla, filmlerle, dizilerle duyguları eğitiliyor, yönlendiriyor. Hatta algı bunlar üzerinden yürütülüyorve geleceği yönetmek isteyenler bu araçlara yatırım yapıyor.

GELECEK; AİLE VE DEĞERLER ÜZERİNE KURULACAK.

O zaman bu işe el atmak lazım. Bu işler bizim işimiz :)Araştırma yaparken tanıdık biriyle karşılaştım. Fatih Pulat kardeşimdertlenmiş, araştırmış, “Kitaplarla ve Filmlerle Aile Eğitimi” diye bir kitap yazmış.

Bence sizde dertlenin ? Dertli olanı severim. Biraz muhabbet ettik Fatih kardeşimle… Konuştuklarımızdan kısa kısa kesitler aktarmaya çalışayım.

21. yüzyılda terapi odakları davranış ve bilişten ziyade duygulara yönelmiştir, bunu destekleyecek yerli araştırmalarda da suça sürüklenen ve problemli çocukların büyük bölümünün duygusal temelli rahatsızlıklardan mustarip olduğu ve duygularını ifade edemediği görülmüştür.

Ailede duygusal bağ kuramayan ya da duygusal paylaşımlar yapamayan çocukların ailelerine yönelik kitaplarla ve filmlerle aile eğitimi isimli bir çalışma oluşturmuştur.

Okuldaki aile eğitimlerinde ağırlıklı olarak bilişsel seviyede bilgiler aktarılmakta ve bu bilgiler veliler için zaman zaman soyut bir bilgi olarak kalmaktadır. Bunu Fatih kardeşim bir tema çerçevesinde kimi zaman kitaptan bir diyalogla kimi zaman bir filmden kesitlerle örneklendirilerek anlatmış.

ÖNEMLİ KONULARA PARMAK BASIYOR: AİLE İÇİ İLİŞKİLER, SEVGİ, SORUMLULUK,SAYGI, MOTİVASYON, ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ, ŞİDDET, EMPATİ, TEKNOLOJİ VE MADDE BAĞIMLILIĞI, ÖZGÜVEN, ÖFKE KONTROLÜ, DUYGULAR, MUTLULUK VE BAŞARI.

Günlük hayatta bu kavramların neyi ifade ettiği, öğrencide duygusal olarak ne hissettirdiği velilere aktarılmak istenmiştir.

Kitabının başlangıcında ilginç bir diyalog var.

Ergen bir gencin duygularını ve hayata bakış açısını anlatan harika diyalogla şöyle başlıyor:

Baba: “Apartmanın girişindeki lambayı sen mi kırdın Bülent?”

Oğlu: “Hangisini?”

Baba: “Otomatik yanan, sensörlü lamba.”

Oğlu: “Hayır.”

Baba: “Komşu görmüş, yalan söyleme. Süpürge sapıyla kırmışsın dün gece.”

Oğlu: Önüme baktım.

Baba: “Neden kırdın?”

Oğlu: Cevap yok.

Baba: “Hasta mısın evladım? Söyle bana, neyin var, neden kırdın lambayı, yapma böyle…”

Oğlu: “Kırdımsa kırdım, ne olacak! Çok mu değerliymiş?”

Baba: “Lamba senden değerli mi evladım, lambanın ………., lamba kim? Yöneticiye de dedim. Lambanızı ……., kaç paraysa veririz. Sen değerlisin benim için.”

Oğlu: “Beni görünce yanmıyordu baba.”

Baba: “Nasıl ya?”

Oğlu: “Görmezden geliyordu, yanmıyordu. Kaç sefer yok saydı beni.”

Baba: “E beni görünce de yanmıyordu bazen, böyle el sallayacaksın havaya doğru, o zaman yanıyor.”

Oğlu: “Hadi ya! Sahiden mi?”

Baba: “Evet. Ucuzundan takmışlar. Bizimle bir alakası yok.

Oğlu: “Babama sarıldım yıllar sonra.”

Mesaj net: İletişim kurarken çocuğumuzun ilgi ve ihtiyaçlarını, gelişim özelliklerini kesinlikle görmezden gelmemeliyiz. Ergen bir gencin nasıl hissettiğini bu alıntı çok iyi anlatıyor, adam apartman sensörü beni görmedi görmezlikten geldi diye kırıyor bak hassasiyete.

Bu konuda ilk bahsettiği film “LittleMissSunshine (Küçük Gün Işığım)”. Bu filme gerçekten bayıldım. Filmde denemekten vazgeçmeyen bir aile bulunmaktadır. Bu filmde ailenin en küçük bireyinin hayalini gerçekleştirmek için üç gün süren bir yolculukla başka bir şehre gitmesi ve bu süreçte ailenin başından geçen trajikomik olaylar anlatılmaktadır. Hem bir ergenin duygularını hem de bir çocuğun hayallerini çok net biçimde görebileceğimiz diyaloglar filmde bolca bulunmaktadır. Fakat asıl önemli olan ise filmde, aile bağlarının önemini, bütün zorluklara rağmen aile olabilmeyi görüyoruz. Ve filmin ana fikrini şu cümle özetlemektedir: Kaybettiğinde yanında olacak birileri varsa, kaybetmek o kadar da önemli değildir.

Bunu aile içi ilişkiler teması altında ele almış. Hatta bölümün sonlarına şöyle bir kitap ve film öneri listesi de koymuş.

Öneri Kitaplar: Etkili Ailelerin 7 Alışkanlığı: Stephen R. Covey – Beyaz Yayınları, Duygusal Zeka: Daniel Goleman – Varlık Yayınları, Erken Kaybedenler: Emrah Serbes – İletişim Yayıncılık, Aylak Adam: Yusuf Atılgan – YKY Yayınları

Öneri Filmler:LittleMissSunshine(Küçük Gün Işığım)(2006): Oyuncular: Steve Carell – ToniCollette – Yönetmen: JonathanDaytan – ValerieFaris, Babamın Penguenleri(2011): Oyuncular: JimCarrey – Yönetmen: Mark Waters, Neşeli Günler(1978): Oyuncular: Adile Naşit – Münir Özkul – Yönetmen: Orhan Aksoy, Gülen Gözler(1977): Oyuncular: Adile Naşit – Münir Özkul – Yönetmen: Ertem Eğilmez, Diğerleri: Çelik Yumruklar(2011) – KramerKramer’a Karşı(1979) – Udaan(2010) – Kızım İçin(2013)

A.AliURAL’ın “Makyaj Yapan Ölüler” kitabında yer alan şu alıntı aslında tüm kitabı özetlemektedir:

“At şarkı söyleyemediği için talihsiz midir? Hayır, ama koşamazsa talihsiz olur. Köpek uçamadığı için talihsiz midir? Hayır, fakat koku alamazsa talihsiz olur. İnsan aslanları boğamadığı ve olağanüstü işler yapamadığı için bedbaht mıdır? Hayır, o bunun için yaratılmış değildir. Ama temizliği, iyiliği, vefayı, adaleti, kaybettiği vakit ruhuna ihanet eder ve tüm değerlerini kaybeder.”

Tebrik ederim kardeşimi. Okunası bir kitap…Özellikle sizle de paylaşmak istedim. ZİRA EĞİTİM ŞART! AMA NASIL EĞİTİM? Theodore Roosevelt emmi demiş ya; “Bir insanı ahlaken eğitmeden sadece zihnen eğitmek topluma bir bela kazandırmaktır.”

GELECEK BİLGİ, ZAMAN YÖNETİMİ, AİLE, TEKNOLOJİ VE İLETİŞİM ÜZERİNE KURULUYOR.DÜNYAYI YÖNETEN ADAMLAR DÜNYAYI HATTA UZAYI TEKNOLOJİYLE, BİLGİYLE, SİNEMAYLA, ÇİZGİ FİLMLERLE, DİZİLERLE YÖNETİYORLAR.

O ZAMAN BİR HAYAL, HEDEF BELİRLEMELİ. ONUN PEŞİNDEN GİTMELİ. “Eğer hayallerinin peşinden gitmezsen, bir sebzeden farkın kalmaz.” (TheWorld’sFastestIndian)

YERİMİZİ ALMALIYIZ; anladınız siz onu ?

Hörmetler, saygılar efenim ?