Güncel

Ev Satarken Hangi Evraklar Gerekir?

Abone Ol

Tapu işlemlerinin gerçekleştirilmesi için hem alıcının hem de satıcının ev satmak için gerekli evrakları ve ödenmesi gereken harçları bulunmaktadır. Ev satma işlemleri 3 e ayrılır; yeni tamamlanan inşaatlarda satışı, özel kişilerde ev satışı, tüzel kişilerde ev satışı.

  1. Yeni tamamlanan inşaatlarda satış için gerekli belgeler:
  • Rayiç belgesi
  • Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
  • Borcu yoktur belgesi
  • Tapu belgesi
  • Zorunlu deprem sigortası ( DASK)
  • Vekaletname ve muvafakatname
  1. Özel kişilerde ev satış için gerekli belgeler:
  • Tapunun aslı ya da fotokopisi
  • Kimlik belgesi ya da pasaport
  • Vekaletname
  • 2 adet alıcıdan ve 1 adet satıcıdan, 6×4 cm boyutlarında (son 6 ay içinde çekilmiş) fotoğraf
  1. Tüzel kişilerde ev satışı için gerekli belgeler:
  • Sanayi ve Ticaret Odası Müdürlüğü’nden alınan yetki belgesi
  • Şirket imza sirküleri
  • Şirket adına vekil kişinin vekaletname asıl belgesi
  • Rayiç değer belgesi
  • Vergi borcu yoktur yazısı

Ev Satışı İçin Tapu Randevusu Nasıl Alınır?

Gayrimenkul satış randevusu gerçekleştirmek için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Randevu Sistemi üzerinden randevu alınabilir. Tapu için online randevu almayan kişiler Alo 181 numaralı hattı arayarak da randevu oluşturabilir. Ev satış işlemlerine başlamak için tercih edilebilecek diğer yöntem de tapu dairelerinde bulunan numaratörlerden sıra alıp işlem sırasını beklemektir.

Tapu Harcı Nedir? 
Tapu masrafı, tapu devir işlemleri sırasında, alıcı ve satıcı tarafından ödenmesi gereken bir bedeldir. Tapu harcı bedeli, taşınmazın gösterilen fiyatı üzerinden hesaplanmaktadır. Tapu harcı ödemesi, konut satış işlemlerinden önce gerçekleştirilmelidir. Tapu harcı taşınmaz için gösterilen fiyat üzerinden hesaplanır. Alıcı ve satıcı tarafından ortak olarak ödenir. Tapu masrafı olarak da adlandırılan tapu harcı beyan edilen satış bedelinin binde 40 şeklinde hesaplanır. Alıcı ve satıcı arasında aksi belirtilmediği takdirde eşit şekilde ödeme gerçekleştirilir.

Tapu Harcı Ödemesi Nerelere Yapılır?

Tapu harcı ödemesi tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalara yapmak söz konusudur. Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve PTT şubeleri hariç, genellikle tüm bankaların kredi kartı ile tapu harcı yatırma kategorileri bulunmaktadır. Bankalar dışında aynı zamanda gelir İdaresi Müdürlüğü’nün, online işlemler sayfasından da tapu harcı ödemeleri yapılabilmektedir.

Ev Satarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Konut satışında dikkat edilmesi gerekenler, gelir vergisi veya ipotek gibi herhangi bir engel olmamasıdır ancak bu şekilde satış için gerekli koşullar sağlanır. Alıcıyla satıcının anlaşması söz konusu ise öncelikle evin fiyatı, tapu giderleri, devir teslim tarihleri gibi bütün bilgiler sözleşmeye eklenmeli ve her iki taraf da bu sözleşmeyi imzalamalıdır. Bu süreç boyunca sözlü olarak anlaşılan her bir maddenin de sözleşmeye dahil edilmesi gerekmektedir. Ev satarken gerekli evrakların yazılı biçimde gerçekleşmesi, hem alıcıyı hem de satıcıyı güvence altına almaktadır. Bununla beraber, yasal olarak ev satış masrafı yani tapu giderleri ikiye bölünür, alıcı ve satıcı yarı yarıya tapu harcını öder. Ancak taraflar arasında farklı bir şekilde anlaşma söz konusu ise bunun da yazılı sözleşmede geçmesi gerekmektedir. Satılacak evin içinde oturmaya devam eden kiracı bulunuyor ise, ev satarken kiracıya haber verilmelidir. Kira sözleşmesi aktif olarak devam ediyorsa, şartlar aynı şekilde yeni alıcıya devredilmiş olunur. Yeni ev sahibi ise altı ay süresince kiracıyı çıkaramaz. Kira sözleşmesi bittikten sonra ise bu süre bir ay ile sınırlıdır. Evin eski ve bulunulan yıl için herhangi bir borcunun olmaması gerekir. Aksi halde belediyeler rayiç vermeyeceğinden dolayı satış gerçekleşemez