Güncel

1 Haziran'da kısıtlama ve yasaklar kalkacak mı? Son durum ne?

Koronavirüs yasakları kapsamında 17 günlük sokağa çıkma yasağının ardından bayram ertesi kademeli normalleşme adımları atılmıştı. Bu anlamda uygulanan normalleşme planının bu bölümü, 1 Haziran'da sona eriyor. Peki, 1 Haziran'da kısıtlama ve yasaklar kalkacak mı? Son durum ne? İşte detaylar...

Abone Ol

İçişleri Bakanlığı'nın kademeli normalleşme süreci takvimine göre, bu süreç 1 Haziran'da sona erecek. Ancak 1 Haziran'dan sonra hangi tedbirlerin uygulanacağı normalleşme sürecinin nasıl olacağına dair resmi bir açıklama yapılmadı.

Önümüzdeki hafta içi gerçekleştirilecek Kabine Toplantısı'nın ardından, 1 Haziran sonrası için normalleşme takvimi açıklanacak. Bu kapsamda bugüne kadar uygulanan sokağa çıkma yasağı ve mekanların durumuna yönelik yeni kararların alınması bekleniyor.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "Tünelin ucundaki ışığı Ekim'de görüyorum. Tam açılma için ise vaka sayılarının 100 binde 10-20, test pozitiflik oranlarının yüzde 3-5 bandına inmesi gerekiyor. Henüz istediğimiz düzeyde değiliz. Haziran'da yapılandırılmış açılmaya gidebiliriz" ifadeleriyle Haziran ayında açılmaya ışık yakmıştı.

BioNTech CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin'in de son Bilim Kurulu toplantısında, Haziran'a kadar 30 milyon, Eylül'e kadar ise aşamalı olarak 120 milyon doz BioNTech aşısı için anlaşma sağlandığına dair verdiği müjdenin ardından umutlar daha da arttı.

Kabine Toplantısı'nda 1 Haziran'dan itibaren başlayacak kademeli normalleşmenin 2. etabının ele alındığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önümüzdeki günlerdeki gelişmelere göre milletimizle paylaşacağız. Vaka sayılarını daha da aşağıya çekmek için milletimizin kademeli normalleşme döneminin kurallarına uymasını istiyoruz. Riskli grupların tamamının aşılanması için çalışıyoruz. Belirlenen tedbirler insanlarımıza eziyet olsun diye değil bu sancılı dönemi geride bırakmak için milletimizin önüne konmaktadır." ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, "Zor bir dönemden geçiyoruz. Sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Vaka sayılarını 60 binden 10 bin seviyesine düşürdük. Belki bir takım tedbirlerimiz olabilir. Aşılamada ivmelendirmeyi yakaladığımız andan itibaren çok daha hızlı ilerleyebileceğimizi ifade edebilirim." dedi.