Teknoloji ve Bilim

2030'lu yıllarda hayatımıza etki etmesi beklenen 10 yeni teknoloji

Teknoloji son zamanların en çok değişen ve insanlara "bu kadarı da olur mu?" dedirten gelişmelerle karşımıza çıkıyor. Hızla değişen teknolojik gelişmeler önümüzdeki yıllarda da bizleri şaşırtmaya devam edecek gibi duruyor. İşte hayatımızı pek çok anlamda etkilemesi muhtemel olacak yeni projeler...

Abone Ol

10. Yapay zekalı kişisel asistanlar Microsoft’un ofis asistanı Clippy ve iPhone’un akıllı asistanı Siri, geleceğin getireceği muhteşem kişisel asistanların sadece bir ön gösterimidir. Bu yapay zekaya sahip asistanlar sizin doğal sesinizi anlayıp size daha gelişmiş yanıt ve hizmetler sunacak. Yani onlar zihnimizin sanal klonları olarak yaratılacaklar. Davranışlarımız, tercihlerimiz, eğilimlerimiz vs. hakkımızdaki her şeyi bilecekler. Onlar bizim için e-posta yazacak ve randevular ayarlayabilecekler.

9. Görünmeyen bilgisayarlar Zamanla telefonlarımızda, araçlarımızda, oyuncaklarımızda görünen bilgisayarlar minyatürleşme devrimi sayesinde küçülmeye devam ediyor! Önümüzdeki yirmi yıl içinde bu cihazlar her yerde olacak, ancak görünmeyecekler. Giysilerimizde, aksesuarlarımızda ve hatta kontak lenslerimizde dahi yer alacaklar. Bunları kullanabilmek için doğal dil ve dokunsal geri bildirimleri kullanacağız. Bunun yanında muhtemelen bizden bağımsız çalışabilecek ortam zekasına da sahip olacaklar. Geliştirilmesi düşünülen bu teknoloji ifade etmek gerekirse bizi bizden daha çok tanıyacak. Bu durumun insan özel hayatı üzerinde ne kadar iyi niyetli bir etkiye sahip olacağı ise merak konusu olacak.

8. Dijital zihne sahip sanal hayvanlar Nematod solucanının beynini dijitalleştiren OpenWorm projesi hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Gelecekte karınca, arı, fare gibi hayvanlar bu teknolojiyle taklit edilecekler. Bu dijital beyinler robotik avatarlara da çalışabilecek. Artık yapay hayvanların çoğalacağı ve doğallıktan gittikçe uzaklaşılacağı bekleniliyor.

7. İlk onaylı ve mega ölçekli jeomühendislik proje 2030'lu yıllarda dünyanın iklimini iyileştiren başarılı jeomühendislik projeler göreceğiz. Yapay ağaçlar, okyanus gübreleme araçları, okyanus kalitesinin artırılmasını sağlayan cihazlar, hava durumu kontrolleri gibi şeyleri yakın zamanda göreceğiz.

6. Gezegensel İnternet Dünyanın Mars’a ulaşması ve iki gezegen arasında bir internet bağlantısı kurması bekleniyor! Bu, astronotların dünyayla bilgi paylaşımını kolaylaştırmak için oldukça havalı duruyor.

5. Yaşlanma Karşıtı Müdahale Yaşlanma karşıtı olduğunu iddia eden tüm kozmetik ürün ve tedavileri yok olacak gibi görünüyor. 2030'larda, devrimci bir müdahalenin dünyayı çılgına çevirmesi muhtemel gözüküyor. İnsanın genetiği ile oynanacak bu teknoloji ile doğallıktan ve doğadan uzaklaşılacak. Bu yeni teknolojinin neye hizmet ettiği ise belirsizliğini koruyor.

4. Öldürme Lisansına Sahip Robotlar Gelişen teknoloji hayatımızı her geçen gün daha çok kolaylaştırsa da insanlar üzerinde olumsuz etkilere de sahip olabiliyor. Bunlardan birisi olan bağımsız ölüm robotları, askerlerin hayatını kurtaracak ve düşmanlardan kurtulmayı sağlayacak  olarak belirtilse de  2030'lu yıllarda tanıtılması muhtemel olan bu robotlar, insanların sahip olduklarından çok daha fazla fiziksel ve bilişsel yeteneklere sahip olacak.

3. Laboratuvarlarda yetiştirilen organlar  Gelişen teknoloji bazı meslek dallarını sekteye uğratacak gibi görünüyor. laboratuvarlarda yetiştirilecek organlar kullanılacağı bir teknoloji, bazı doktorluk uzmanlıklarını geride bırakabilir.

2. Kişisel ev imalatçıları Gelecekte, 3D yazıcılar kullanarak kendi ürünlerinizi kendi evinizde üretebileceksiniz. Bunun için başta bir bedel ödemek zorunda olunacak. İhtiyaçlarınızı tamamen kendiniz üretip kullanabileceksiniz. 

1. Endüstriyel ölçekli su arıtma 2030'larda okyanuslar dünyanın susuzluğunu giderecek. Büyük Konsantre Güneş Enerjisi Santralleri (CSP'ler) kalıntı suyu kullanabilecek, okyanus suyunu arındıracak ve kullanılabilir doğal su haline getirecekler. Böylece, sürdürülebilir olmayan su temini büyük ölçüde azalacak.  Kaynak:Neoldu.com