Güncel

Anadolu'da korunması gereken nadide çiçekler nelerdir?

Bitkiler, çok değerli varlıklar olmakla beraber hayatta iç içe olduğumuz canlılardır. Peki, ülkemizde görünen ve koruma altına alınması gereken nadide çiçekler nelerdir? Sizler için derledik... \n

Abone Ol

Göl Soğanı Göl Soğanı (Leucojum aestivum), nergisgiller (Amaryllidaceae) familyasından Avrupa genelinde bataklık alanlarda ve sulak çayırlarda görülen soğanlı bir yaban çiçeğidir. Alzheimer hastalığı tedavisi ilaç yapımında kullanılan amarylldaceae alkoloidleri (galanthamine, tazettin, likorein) yüzünden, göl soğanının doğadan toplanarak ihracatı yapılmaktadır. Yıllık ihracatı yaklaşık olarak 4.000.000 adettir. Göl soğanı için acil önlem alınmazsa, ne yazık ki nesli tükenen bitkiler kategorisinde yer alacak.

Kar Çiçeği 16. yüzyıldan bu yana yetiştiriciliği yapılan bu bitki, Sırbistan ve Macaristan gibi bazı ülkelerde koruma altına alınmıştır. Türkiye'de bu anlamda bir adım atılmamış olsa da, önlem alınması elzem nadir çiçek türlerinden biridir.

Siklamen Yaşam alanı orman açıklıkları ve kayalık alanlar olan çok yıllık yumrulu bir bitkitürlerini ortak adıdır. Tavşankulağı, buhurumeryem ve mormilik olarak da bilinirler. Şubat - Nisan aylarında çiçek açan bu bitkiler çiçek ticareti yüzünden yok olma tehlikesi altındadır. Bu bitkilerden üretilen çiçekleri satın almayı reddedin, siz de türün devamına katkı sağlayın.

Nergis Diğer adları fulya, zerrinkadeh, zerrin, nargöz olan nergis çiçeği, hem görüntüşü hem de kokusuyla çiçeklerin en güzellerinden biridir. Anavatanı Avrupa olan bu bitkilerin en çok tür zenginliğine İspanya ve Portekiz'de rastlanmaktadır. Türkiye'de Ege Bölgesi'nde özellikle Karaburun ve Mordoğan'da yetiştirilmektedir. Çiçeğini vermiş soğanın ekilmesi halinde ertesi seneye çiçek vermeyen bu güzelliği korumak için de çalışmalar yapılmalıdır.

Süsen Süsen şehirde yaşayanlar için daha çok mezarlık ya da matem çiçeği olarak tanınsa da, aslında çok sevilen bir bahçe bitkisidir. Koruma çalışmaları yapılmadığı takdirde türün tükenmesi an meselesi.

Çiğdem Türüne bağlı olarak ilkbahar ya da sonbaharda açan Çiğdem çiçeklerinin, İlkbaharda çiçeklenen türlerin yumurtalığı toprak altında kalan uzun çiçek tüpleri vardır. Çiçekler geceleri ya da kötü havalarda kapanır. Ülkemizde çiğdem pilavı, çiğdem aşı ve çiğdem sütlüsü gibi yemekler çiğdem yumrularından yapılır. Çiğdem tüketiminin acil olarak denetim altına alınması gerekmektedir.