Güncel

Arefe günü okunacak dualar, sureler ve kılınacak namazlar neler?

Yarın bayramdan bir önceki gün olan arefe günü. Müslümanlar için dua ve zikirle geçen arefe gününde hangi dualar okunmalı, hangi zikirler çekilmeli, hangi namazlar kılınmalı?

Abone Ol

Kulluğun Allah Teâlâ'ya dualarla arz edildiği en kıymetli zaman dilimi olan Arefe günü için Resulullah (sav) şöyle buyurmuştur: "Duanın faziletlisi, arefe günü yapılanıdır." (Beyheki) "Allah-u Teala, arefe günü kullarına nazar eder. Zerre kadar imanı olanı affeder."

Arefe gününü ve gecesini ibadetle geçirmek çok faziletlidir. Saadet-i Ebediyye'de arefe gecesini ibadetle geçirenin cehennemden azat olacağı söylenmiştir. Arefe günü günahlardan uzak kalanın da bağışlanacağı Resulullah (SAV) tarafından müjdelenmiştir. "Arefe günü Resulullahın (sav) yanında bulunan bir genç, kadınları düşünüyor ve onlara bakıyordu. Resulullah (sav) eliyle birkaç defa gencin yüzünü kadınlardan çevirdi. Genç yine onları düşünmeye başladı. Resulullah (sav): - Kardeşimin oğlu, bugün öyle bir gündür ki, bugünde herkesin kulağına, gözüne ve diline sahip olursa günahları bağışlanır, buyurdu." (Müsned)

Arefe günü yapılması tavsiye edilenler 1. Arefe günü oruç tutulmalıdır. 2. Arefe gününe hürmet edilmeli, günaha girmemeye dikkat edilmelidir. 3. Arefe günü çok dua ve istiğfar edilmelidir. 4. Arefe günü 1000 âdet İhlas-ı şerif okunması iyi olur.

Arefe gününde İhlas suresini bin defa okumanın faziletiyle ilgili rivayetler de vardır: "Kim ki bin kere ‘Kulhüvallahü ehad suresini okursa, kendi nefsini Allah'tan satın almış olur." "Kim ki Arefe gününde bin kere ‘Kulhüvallahü ehad suresi’ni okursa, Allah Teala ona istediğini verecektir." “Kim Arefe akşamında/gecesinde bin defa İhlas suresini okursa, Allah kendisine her istediğini verir.” Bu nedenle arefe günü bin defa İhlas suresini okumak, selef-i salihinden gelen bir adet olmuştur. Bediüzzaman Hazretleri de “Arefe gününde müstahsen bir âdet- İslamiyeye binaen Sure-i İhlası yüzer defa tekrar ederek okuyup...” demek suretiyle bu geleneğe işaret etmiştir. Bu sayının bin olduğunu da şu sözlerle ifade etmiştir: “Bizim memlekette eskide arefe gününde bin İhlas-ı şerif okurduk...”

TÖVBE NAMAZI NASIL KILINIR? 1. Rekat Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır. Sırasıyla Sübhaneke, Euzü Besmele, Fatiha Suresi ve Kur'an- Kerim'den bir sure okunur. Ardından rükuya geçilir. Secdeden sonra doğrulup tekrar secdeye gidilir. 2. Rekat Ayağa kalkılır. Sırasıyla Besmele çekilir, Fatiha Suresi ve istenilen bir sure okunur. Ardından rükuya gidilir. Secdeye gidip doğrulunur ve tekrar secdeye gidilir. Oturarak Ettahiyyatu ve Allahümme Salli, Allahümme Barik ve Rabbena duaları okunur. Son olarak selam verilir ve namaz tamamlanır. Namazın ardından tövbe ve istiğfarda bulunulur.

Arefe Günü Müslümanlar verilen şu 4 zikri çekebilirler. 1. İhlâs Suresi 2. La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey`in kadir. 3. Allahümme salli ala Muhammedin ve enzilhül muk`adel mükarrebe ındeke yevmel kıyameh. 4. La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü biyedihil hâyrû vehüve alâ külli şey'in kadîr.

Arefe bayramı ve geceleri mümkünse 1001 kere ‘Estagfirullahe’l-azime be etubü ileyh’ İstigfar etmeli ve tesbih namazı kılınmalıdır. Resulullah (s.a.v) Arefe günü şu duayı okurdu; “Allahümmec’al fi kalbi Nuran ve fi besari nuran” anlamı ise; Allah’ım Kalbimi ve gözümü nurlandır. Allah’ım göğsüme genişlik ver ve işimi kolaylaştır. Her kim bu duayı okursa büyük mükafata nail olur.