Gündem

Büyük Türkiye için dev adım

Dünya deniz ticareti güzergâhına yön verecek olan Kanal İstanbul projesinin ilk adımı Sazlıdere Köprüsü’nün temeli atıldı...

Abone Ol

ERDOĞAN’IN VİZYONU Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Havalimanı gibi mega projelerle dikkat çeken Türkiye, tarihin seyrini değiştirecek en mega proje için ilk adımı attı. Kanal İstanbul projesi kapsamında inşa edilecek Sazlıdere Köprüsü’nün temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle atıldı.

POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 6 yıl içerisinde tamamlanacağını açıkladığı Kanal İstanbul projesi, dünya deniz ticareti güzergâhının seyrini de değiştirecek. Panama ve Süveyş Kanalı’na nazaran 3-4 kat fazla gemiye ev sahipliği yapan Türk boğazları, Kanal İstanbul ile adeta para basacak. Kara, demir ve hava yoluyla entegrasyonu olan Kanal İstanbul kapsamında yapılacak limanlarla da Türkiye küresel bir lojistik üssü haline gelecek.

12 MİLYAR DOLAR GELİR Tamamlandığında yılda ekonomiye en az 8 ila 12 milyar dolar arası gelir sağlayacağı öngörülen Kanal İstanbul’un üretime etkisi ise 28 milyar dolar olacak. Projeyle ayrıca 505 bin kişiye de istihdam kapısı açılacak. İstanbul Boğazı’nın tarihi ve kültürel dokusunu da koruyacak olan mega proje kapsamında yapılacak yat limanları, rekreasyon alanları da Avrupa’ya yönelen uluslararası yatırımcıları Türkiye’ye çekecek.

YEŞİL ALAN BÜYÜYOR Kanal İstanbul ile 500 bin kişilik yeni yaşam alanı oluşturulacak. Söz konusu rakam mega kentin içerisindeki nüfus yoğunluğunu azaltacak. Ayrıca, Kanal İstanbul proje alanında, bölgeye yeni 4,67 milyon metrekare orman alanı ve 86,5 milyon metrekare bölgesel yeşil alan bulunacak.

10 YILLIK RÜYA GERÇEK OLUYOR Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihi projenin müjdesini bundan tam 10 yıl önce 27 Nisan 2011’de vermişti. Erdoğan, çağları aşan projeyi o gün şöyle duyurmuştu: “İstanbul’un batısında, Karadeniz ile Marmara Denizi’nin arasına yaklaşık 45-50 km uzunluğunda bir kanal yapıyoruz. İstanbulumuza Kanal İstanbul’u kazandırıyoruz. Yüzyılın en büyük projelerinden biri için bugün kolları sıvıyoruz.”