Sağlık

Delta varyantı endişesi! Günden güne yayılıyor

ABD'de eyaletler koronavirüs kısıtlamalarını kademe kademe kaldırırken uzmanlar, tam olarak aşılanmamış kişilerin virüsün daha fazla yayılmasına katkıda bulunabileceğinden endişe ediyor. \n

Abone Ol

ABD'li Cerrah Vivek Murthy Salı günü CNN'e verdiği demeçte, "Aşı olmayanlar için endişeleniyorum" diyerek Delta varyantının "ABD'de hızla arttığını" belirtti.

Murthy, CNN'e verdiği demeçte, "Delta varyantı şu anda ABD'de baskın olan Alfa varyantından veya İngiltere varyantından bile daha bulaşıcı görünüyor" dedi.

Murty "endişe verici olmasının ikinci nedeni, aslında daha tehlikeli olabileceğini, daha ciddi hastalıklara neden olabileceğini gösteren bazı verilerin olması. Verilerin daha net incelenmesi gerekiyor ancak durumu kısmen açıklayıcı sorular da var: Mesela İngiltere'de nasıl bu baskın bir varyant haline geldi ve vakaların %90'ından fazlasını oluşturdu?" diye ekledi.

İyi haber şu ki, aşılar Delta varyantına karşı etkili görünüyor. Public Health England tarafından yapılan yeni bir araştırma, iki doz koronavirüs aşısının Delta varyantının neden olduğu 'hastaneye yatış' oranlarına karşı etkili olduğunu gösteriyor. Çalışma, Pfizer/BioNTech aşısının iki dozdan sonra hastaneye yatmaya karşı %96 etkili olduğunu ortaya koydu.

Murthy, Johnson & Johnson'ın tek dozluk aşısının Delta varyantı açısından etkinliğini gösteren yeterli veri olmadığını, ancak aşının, insanların enfekte olduğunda hastaneye yatışları ve ölümleri önlemeye yardımcı olabileceğini yeterince gösterdiğini söyledi.

Murthy, "İşin anahtarı, çözümü aşı olmak ve her iki dozu da almak" dedi.

CDC'ye göre Salı günü itibariyle, ABD nüfusunun toplamda %43.9'u tamamen aşılanmışken, %52.6'sı en az bir doz aşı aldı. Johns Hopkins Üniversitesi tarafından derlenen verilere göre, koronavirüs pandemisinin başlamasından bu yana ABD'de 600.000 kişi hayatını kaybetti.