Sağlık

Demir Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Demir eksikliği belirtileri bazen kişinin günlük aktivitesini kısıtlayacak kadar şiddetli, bazen de hafif geçirecek şiddette olabilir. Belirtiler hafif olarak başlasa da daha sonra vücudun demir ihtiyacı arttıkça, belirtiler şiddetlenmeye başlar. İşte demir eksikliğinin genel olarak görülen belirtileri...

Abone Ol

1. Halsizlik Sebepsiz yere oluşan halsizlik demir eksikliğinin en büyük belirtilerinden bir tanesidir. Vücuda giden oksijen seviyesi azaldıkça kişinin enerjisi de tükenir ve kendini sürekli halsiz, yorgun hisseder. Kişi ayrıca sinirli bir yapıya da bürünebilir.

2. Solgun Cilt Vücuttaki kan hücrelerinin azlığından kaynaklı olarak, kişinin cildi olması gerekenden soluk görünür. Özellikle dudaklar, ağzın içi, dişetlerinin rengi soluk görünür.

3. Nefes Darlığı  Vücutta oluşan oksijen azlığı nedeniyle nefes darlığı çekmeniz çok olağandır. Oksijen yetersiz olduğu için kişi sürekli nefes alma ihtiyacı duyar. Normalde nefes alıp verişinizi zorlamayacak olan aktiviteler, demir eksikliğinden dolayı nefes darlığı yaşamanıza neden olur.

4. Çarpıntı Demir eksikliğinin belirtilerinden bir tanesi de çarpıntıdır. Sebebi ise kalbin oksijen için normalden daha çok çalışmasıdır.

5. Yenmeyecek Şeyleri Yeme İsteği Yenilmeyecek şeylere karşı oluşan yeme isteği, demir eksikliğinin en büyük belirtilerindendir. Yenmeyecek şeyleri yeme isteğinin altında demir eksikliği olabildiği gibi psikolojik nedenler de olabilir.

6. Artan Kaygı Kanda azalan oksijen miktarı, sinir sistemini olumsuz olarak etkiler. Sebepsiz yere oluşan kaygı ve sinirlilik hali demir eksikliğinin belirtileri arasındadır.

7. Saç Dökülmesi Saç dökülmesi demir eksikliğinin ileri halinde yani demir eksikliği anemisinde ortaya çıkan belirtidir.

8. Konsantrasyon Eksikliği Demir mineralinin eksik olduğu durumlarda, konsantrasyon ve hafızanın zayıflaması ortaya çıkar.

9. Zayıf ve Kırılgan Tırnaklar Demir eksiliği parmaklarımızda yer alan tırnakların kırılması veya şekil bozukluğunun başlıca sebebidir. Kolay kırılan tırnaklar demir eksikliğinin belirtilerinden biridir. Besinlerden yeteri kadar demir alınmadığını gösteren tırnaklarımıza bakım yapmak da sorunu düzeltmeyecektir. Eğer yeteri kadar demir yoksa kökten gelen tırnaklar zayıf ve bozuk bir şekilde çıkacaktır.

10. İştah azlığı Yemekten içmekten kesilmeye kadar götüren demir eksikliği vücudu adeta bitkin düşürerek zayıflamamızı sağlar. En büyük belirtilerinden biri olan halsizlik de yeterli beslenememekten kaynaklıdır. Günden güne aran iştahsızlığa bir çok etken sebep olabileceği gibi hiç olmadık bir anda iştahsızlık baş gösteriyorsa sebebi demir eksikliğidir.

11. El ve Ayaklarda Soğukluk Vücut direncinin düşmesi ile birlikte yeterli kan basıncı ve yeterli enerji üretimi olmadığı için vücudun en uzak noktaları olan el ve ayak parmakları üşümeye başlar. Hiçbir hastalık yokken bu üşümelerin en büyük sebebi demir eksikliğidir.

12. Baş Dönmesi Halsizlik, yorgunluk ve diğer belirtilerle birlikte demir eksikliği baş dönmesine de sebep olur. Ancak bunun asıl sebebi vücudun yorgun düşmesidir. Demir eksikliğinin ortaya çıkardığı rahatsızlıklar zincirleme olarak birbirini tetikler.

13. Bacaklarda Oluşan Karıncalanma Hissi Gerekli beslenme olmadığı zaman vücudumuz üretmesi gereken enerjiyi üretemez ve bitkin düşeriz. Herhangi bir iş yaparken bizlere gerekli olan şeyler ise güç ve dayanıklılıktır. Ancak vücutta demir kaybı yaşandığı zaman dayanıklıklık en aza inecektir. Bununla birlikte de bacaklarda hissizlik ve karıncalanma yaşanacaktır.

14. Huzursuz Bacak Sendromu Huzursuz bacak sendromu, bacaklarımızda oluşan hafif titremelerle birlikte gelen ayakta duramama hissidir. Bu sendroma yakalanmanın birden çok sebebi olabileceği gibi en büyük nedenlerinden biri de demir eksikliğidir. 

15. Dil Ağrısı Tat alma duyusunun azalması ve dilde oluşan ağrılar demir eksikliğinin olduğunu gösterir. Yediğiniz besinlerden tat almamanız yavaş yavaş iştah bozukluğuna sebep olacaktır.