Teknoloji ve Bilim

Diyarbakır Zerzevan Kalesi'nde teleskoplarla gökyüzünü izlediler

"2021 Uluslararası Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği", 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi`nde gerçekleştiriliyor.

Abone Ol

Etkinlik için Zerzevan Kalesi`nin çevresinde kurulan stantları yurt içi ve yurt dışından gelen çok sayıda ziyaretçi gezdi, teleskopla gökyüzünü inceledi.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, "Maalesef son 40 yıldır bizim gökyüzü ile bağımızı terör kopardı. Gökyüzüne bakan gözlerimizin önüne perde indirdiler ama hamdolsun devletimiz, milletimiz el ele terörle mücadelede bugün geldiğimiz noktada da bölgede de Diyarbakır'da da huzur var." dedi.

Bugün başlatacakları bu etkinlik ile gökyüzüne yönlendirme temennisinde bulunan Karaloğlu, Türkiye'de uzayla ilgili insan kaynağını çoğaltacaklarını umduğunu kaydetti. Etkinlik için çok ciddi bir emek verildiğini dile getiren Karaloğlu, etkinliğin hayırlı olmasını diledi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da etkinliğin kendileri için ilkleri içerdiğini, daha önce Antalya'da bu etkinliği düzenlediklerini aktardı. Gelecek yıllarda çok daha coşkulu uluslararası etkinliğe dönüşmesi temennisinde bulunan Mandal, uzay alanındaki farkındalığın arttırılması ve bu konuda insan kaynağının yetiştirilmesini hedeflediklerini bildirdi. Etkinlikte, 1500 kadar katılımcının yer aldığını, Türkiye'nin her yerinden katılımcılarla etkinliği gerçekleştirdiklerini aktaran Mandal, en önemli ihtiyacın insan kaynağı olduğunu anlattı.

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım da Ajans'ın 2 yıldır faaliyette olduğunu ama bu kısa sayılacak sürede, çok önemli adımlar attığını ve atmaya devam ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Milli Uzay Programı'nı bütün dünyaya ilan etmesiyle ülke için önemli bir dönem başladığını kaydeden Yıldırım, bu dönemin, artık ülkenin de uzayda "Ben de varım." diyeceği bir dönem olarak adlandırılabileceğini belirtti.

Etkinlik için Zerzevan Kalesi`nin çevresinde kurulan stantları yurt içi ve yurt dışından gelen çok sayıda ziyaretçi gezdi, teleskopla gökyüzünü inceledi.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.