Sağlık

Dizi ağrıyanlar dikkat! Sağlam dizler için dikkat edilmesi gerekenler

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen Diz sağlığını korumak için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. \n \n

Abone Ol

DOĞAL BESLENİN Diz sağlığının korunmasında doğal beslenmeden yanayız. Destek ürünlerinin içinde sıkıştırma maddeler, katkı ürünleri olabiliyor. Örneğin şu sıralar kolajen ürünler çok sık tüketiliyor. Fakat vücudunuzda kolajen eksikliği yoksa dışarıdan destek almak gereksiz. Zaten kolajen seviyesi basit bir kan testiyle tespit edilebiliyor. Sonuç eksik çıkarsa dışarıdan tamamlamanız gerekiyor.

Eksik değilse nasıl suyla dolu bir bardağa ekstra su eklediğinizde taşıp etrafa zarar verirse, aldığınız her bir kolajen de dizinize zarar verir. Zaten ağızdan alınacak kolajen direkt gidip sadece diz eklemine yerleşmiyor, sistemik kan dolaşımına karışıp kalbe, böbreklere, safra kesesine gidiyor. Dolayasıyla dizinizle ilgili bir problem varsa lokal yapılan yani sadece dize etki eden enjeksiyonları daha fazla tavsiye ediyoruz.

PRP DİZDE ÇOK ETKİLİ Dizle ilgili bir probleminiz varsa PRP gibi dolaşımı sağlayıcı iğnelerden fayda görebilirsiniz. Dünya PRP Kongresi’nde vücutta PRP’nin en etkili olduğu eklemin diz eklemi olduğu üzerinde ısrarla duruldu. PRP’de kişiden bir miktar kan alınıyor. İçindeki iyileştirici hücreler (trombosit) toplanıyor.

Bu hücreler çoğaltıldıktan sonra hastaya geri veriliyor. PRP’nin diz ekleminde etkili olup kalça ve omuz ekleminde o kadar etkili olmamasının sebebi ise şu: Kalça ve omuz ekleminde zaten damarlanmamız yeterince var. Ama diz ekleminde damarlanma gelişmemiş olduğu için dışarıdan verdiğimiz trombosit hücreleri faydalı oluyor. Bu arada eklem saydamlığı, kayganlığı azalmışsa bu sorunları ağızdan kolajen tabletleri değil de kolajen iğnelerini tercih edin. Çünkü sonuçları çok daha etkili.

AYAKKABI SEÇİMİNE DİKKAT Ayakkabı seçimi diz sağlığında çok önemli. Topuk yüksekliği 2-4 santim arasında olmalı. 0-2 santim önermiyoruz çünkü ayak yapımız, arka tarafının daha yüksek olmasını gerektiriyor.

Ayakkabı önden arkaya doğru yükselmediği zaman bacak arka kaslarına binen yük artıyor. Bunun sonucunda aşil tendon yaralanmaları, menisküs hasarları ve bel problemleri görüyoruz. Bu nedenle babet ya da 4 santimden yüksek topuklu giyilmesini önermiyoruz.

YARIM SAATTEN FAZLA OTURMAYIN Masa başında çalışan kişilerde diz-kalça ve yer arasında 90 derecelik açı olmalı. Dizle kalça arasında da 90-110 derece açı olmasını istiyoruz. Ayak altına da hafif yükseltici olmalı ki diz eklemine çok yük binmesin. Masanızda yarım saatten fazla oturmayın, kalkıp birkaç adım atın. Böylece diz ekleminizdeki dolaşımı sağlar, dizinizdeki sıvının kıkırdağı ve kemiklerinizi beslemesine yardımcı olursunuz.

Yatar pozisyonda dümdüz uzanın. Küçük bir havluyu rulo yapıp dizinizin altına yerleştirin. Dizinizle havluyla bastırıp 5’e kadar sayıp bırakın. Bu hareket, bacağınızın ön kısmındaki kas ve bağların güçlenmesini sağlar. Akşam eve gittiğinizde 10’ar tekrarlarla iki kez yapabilirsiniz. Kaynak: Posta