Teknoloji ve Bilim

Dünya hakkında az bilinen 10 ilginç bilgi

Dünya hakkında yüzyıllardır bir çok farklı bilgi edindik. Ancak tüm hayatınız boyunca ayaklarınızın altında yer alan dünya hakkında gerçekleri biliyor muyuz? İşte dünya hakkında pek fazla duyulmayan 10 ilginç bilgi...

Abone Ol

1. Dünya Levhalar Üzerine Kurulu Tek Gezegendir Güneş sisteminde yer alan ve levhalara kurulu tek gezegen dünyadır. Dünyanın dış kabuğu teknotik plakalar ile ayrılmaktadır. Bu durum dünyanın magma üzerinde yüzdüğünü göstermektedir. İki plakanın birbiri ile çarpışması durumunda yalnızca deprem, volkanik püskürmeler, dağ ve ova oluşumu meydana gelmez, karbon dengesini de etkilemektedir.

2. Dünya Tam Olarak Yuvarlak Değildir Yüzyıllardır bilinen dünyanın tam olarak yuvarlak olduğu gerçeğidir. Ancak gelişen teknoloji ile beraberinde yapılan çalışmalar, dünyanın tam da yuvarlak olmadığını söylemektedir. Peki ya nasıl? Astronomi ve uzay yolculukları ile beraberinde bilim adamlarının gerçekleştirmekte olduğu çalışmalarda dünyanın düzleştirilmiş bir küre şeklinde olduğunu söylemektedir. Yapılan araştırmalarda dünyanın %70’inin sular ile kaplı olması ve ortalama okyanus derinliğinin 4 km olduğu saptanmıştır. Çukurların en derini ise 11 km derinliğe ulaşan Mariana Çukuru’dur. Gözlerinizi kapatıp dünya üzerinde ki okyanusları boşaltarak yeniden hayal edin.

3. Dünya Çoğunlukla Demir, Oksijen ve Silikondan Meydana Gelmektedir Dünya üzerinde ki maddelere göz atıldığında karşılaşılan sonuç; %32.1 demir, %30.1 oksijen, %15.1 silikon ve %13.9 magnezyumdur. Demirin büyük bir çoğunluğu yeryüzünde olup, erimiş haldedir. Yalnızca yeryüzünün merkezini inceleyecek olursanız bunun %88 demir olacaktır. Dünyanın kabuğunu inceleyecek olursanız bunun %47’si oksijen olacaktır.

4. Dünyanın %70’i Su İle Kaplıdır  “Mavi Gezegen” olarak da anılan dünyanın %70’i sular ile kaplıdır. Astronotlar ilk kez uzaya gittiklerinde, dünyayı bu şekilde adlandırmışlardır. Okyanuslar dışında kalan %30’luk kısım ise deniz seviyesinin üzerinde bulunan toprak parçalarıdır.

5. Dünya Atmosferi 10.000 Km Uzaklığa Dayanmaktadır Dünya atmosferi yeryüzünden 50 km boyunca daha kalın olsa da, 10.000 km’ye kadar uzanmaktadır. Troposfer, Stratosfer, Mezosfer, Atmosfer ve Exosfer olarak bilinen beş ana katman içerisinde, en dış katman Exosfer olarak bilinmektedir. Bu katman atmosferin olmadığı uzay boşluğu ile birleşmektedir.

6. Dünyanın Erimiş Çekirdeği Manyetik Alanı Oluşturur Dünya çekirdeğinde bulunan erimiş demirler, dünyanın yeryüzünde görülmüş en büyük mıknatısa sahip olduğunu göstermektedir. Çekirdekte meydana gelen bu etkileşim, dünya üzerinde kilometrelerce uzaklıkta manyetik alan oluşturmaktadır. Oluşan bu manyetik alan güneş tarafından dünyaya gelen radyasyonun büyük bir kısmını engelleyerek atmosferden içeri girmesini korumaktadır.

7. Dünyanın Kendi Ekseni Etrafında Dönüşü 24 Saat Sürmez Yüzyıllardır dünyanın kendi ekseni etrafında dönüşünün 24 saatlik süre zarfında gerçekleşti bilinmektedir. Ancak dünya, ekseni etrafında bir tam dönüşü 23 saat, 56 dakika ve 4 saniyede gerçekleştirmektedir. Bu durum gökbilimciler tarafından “Yıldız Günü” olarak adlandırılmaktadır. Arada meydana gelen 4 dakikalık zaman kaybı kafanızı karıştırabilir. Ancak güneş, her gün yıldızlara oranla 1 derecelik hareket göstermesinden dolayı bu fark eşitlenmektedir.

8. Dünyadaki Bir Yıl 365 Gün Değildir Gerçek, dünyanın bir yılının 365.2564 gün olduğunu göstermektedir. Bu zaman diliminden arta kalan 2564’lük gün, dört yılda bir Şubat ayına eklenerek giderilmektedir. Yani artık gün olarak adlandırılan bu süreç 2012, 2016, 2020 vb. tarihlerde Şubat ayının 29 çekmesinin nedenidir.

9. Dünyanın Tek Uydusu Ay Değildir Asıl gerçek dünyanın uydusunun ay olduğudur. Ancak bilinenin dışında dünya 1 ay ve 2 orbital uyduya sahiptir. Dünyanın yer çekimine ay gibi kitlenmiş bu 2 astroid, 3753 Cruithne ve 2002 AA29 olarak adlandırılmaktadır. Dünyanın yörüngesinde olmamasına rağmen, gezegenimize senkronize edilmiş bir yörüngeye sahip 3753 Cruithne, dünyanın ikinci ayı olarak adlandırılmaktadır.

10. Yeryüzünde Yaşamın Olduğu Tek Gezegen Dünya Yüzyıllardır astronotlar ve bilim adamlarının yapmakta olduğu çalışmalar arasında yer alan farklı gezegen çalışmalarında dünya, yeryüzünde yaşamın olduğu tek gezegen olarak kabul edilmektedir. Ancak 2019 yılında NASA’nın Kepler uzay teleskobu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, dünyanın tam iki katı büyüklüğüne sahip bir gezegen bulunduğu ve K2-288Bb adı verildiği belirtilmiştir. Gezegende yer alan su, yaşam belirtisinin en büyük göstergesi olduğu söylenmiştir. Kaynak: Neoldu.com