Teknoloji ve Bilim

Dünyanın en büyük uçakları! İşte listedeki uçaklar

İşte dünyanın en büyük 11 uçağı...

Abone Ol

11) McDonnell Douglas KC-10 Extender tarafından işletilen bir Amerikan havadan yakıt tanker uçağı olan Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF). Üç motorlu DC-10 uçağının askeri versiyonu olan KC-10, Gelişmiş Tanker Kargo Uçağı Programından geliştirildi.

10) Airbus A380, Airbus tarafından üretilen, dünyanın en büyük geniş gövdeli yolcu uçağıdır. Ağırlığı 560 ton'dur

9) C-17 Globemaster III - Eski McDonnell Douglas ve yeni adıyla Boeing firması tarafından üretilmiş olan Amerikan askeri kargo uçağıdır. Aynı zamanda hem Britanyalı hem de Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır. Ayrıca 2007 yılında Kanada Hava Kuvvetlerine de teslim edilmek üzere seçilmiştir.

8) Boeing 747 - Boeing 747 (Jumbo Jet), havayolu taşımacılığında kullanılan bir jet uçağıdır. İlk ticari uçuşunu 1970 yılında gerçekleştirmiştir.

7) Airbus Beluga - Airbus A300-600St (süper taşıyıcı) veya Beluga, standart airbus A300 kargo uçağının genişletilmiş halidir. Bu uçak, uçak parçaları taşımak için değişime uğramıştır. Önceleri süper taşıyıcı olarak adlandırıldıysa da daha popüler olan Beluga (bir balina cinsi) olarak adlandırılmıştır.

6) Boeing B-52 Stratofortress - Amerikalı Boeing şirketi tarafından üretilmiş uzun menzilli stratejik bombardıman uçağıdır.

5) Antonov An-124 Ruslan - Dünyanın en büyük ikinci kargo uçağıdır. AN-225'in küçük kardeşidir. Taşıma kapasitesi büyük, üstten kanatlı dört motorlu kargo uçağıdır.1986'da SSCB de üretime girmiş olup günümüzde Ukrayna Antonov tarafından işletilmektedir.

4) Boeing 747 - Büyük Kargo Uçağı,(Dreamlifter ya da eski adıyla Large Cargo Freighter veya LCF)Geniş Gövdeli bir uçaktır.Dünyanın en uzun kargo uçağıdır.Boeing 747-400 değişime uğramasıyla üretilmiştir. Özel olarak dünyanın değişik bölgelerinde üretilen Boeing 787 parçalarını Boeing tesislerine götürmektir.

3)Lockheed C-5 Galaxy - Lockheed firmasınca üretilmiş büyük tip kargo uçağı. Ağır yüklerin hava yoluyla taşınması amacıyla üretilmiş bu model 1968'den beri hizmettedir. ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.

2) Aero Spacelines Super Guppy - Büyük, geniş gövdeli olup kargo uçağı çekme için kullanılan Büyük olmayan yüklerin bileşenleri. Bu halefi oldu Hamile Guppy , ürettiği Guppy uçağın ilk Aero Spacelines . Beşi, her ikisi de halk arasında "Süper Lepistes" olarak anılan iki varyantta inşa edildi.

1) Antonov An-225 Mriya - 1946 yılında Kiev’de kurulan Antonov, Sovyetler Birliği’nin uçak üreticilerindendi. 2. Dünya Savaşı sonrası ABD ve Sovyetler arasında yaşanan soğuk savaş dönemi, çeşitli ihtiyaçlara yol açıyordu. 1980’li yıllarda Antonov An-225 Mriya’nın kardeşi olan Antonov An-124 faaliyete girmişti.