Teknoloji ve Bilim

Dünyanın en uzun köprüleri hangisi?

Mühendislik harikası olarak yolları birbirine bağlayan köprülerin uzunluğu ve genişliği hep merak edilmiştir. Asma, kirişli gibi çok çeşitli en uzun 10 köprüyü sizin için derledik.

Abone Ol

1.Danyang – Kunshan Grand Köprüsü – Çin Guinness dünya rekoruna sahip olan bu köprü; Pekin ile Şangay arasında yaklaşık 164,8 km uzunluğundadır. Jiangsu, Şangay ve Nankin köprünün bulunduğu güzergahlardır. Köprünün başlangıç tarihi 2006'da yapımına başlanan köprü, 2010'da tamamlanmış ve 30 Haziran 2011'de hizmete açılmıştır. Viyadük şeklinde inşa edilen Kunshan Grand Köprüsü 8.5 milyar dolara mal olmuştur.

2.Tianjin Grand Köprüsü – Çin Pekin ile Şanghay arasındaki hızlı tren demiryolunun bir parçası olan bu köprünün tipi viyadüktür. Qingxian ve Langfang şehirlerini birbirine bağlamaktadır. Dünyanın en uzun köprüleri arasında bulunur. Öyle ki 2011’de Guinness rekorlarında, dünyanın en uzun 2. köprüsü olarak yer almıştır. Uzunluğu 113 bin 700 metredir. Köprünün yapımına 2006 yılında başlanmıştır. 2010 yılında tamamlanan köprü, 2011 yılında hizmet vermeye başlamıştır.

3. Bang Na Köprüsü – Tayland Tayland’da bulunan bu köprü dünyanın en uzun köprüleri listesi arasında bulunuyordu. Fakat 2010 yılında bu unvanını kaybetmiştir. Bunun sebebi köprünün herhangi bir deniz üzerinden geçmemesidir. 55 km uzunluğa sahip olan bu köprüde 6 şeritli yol bulunuyor.

4. Qingdao Haiwan Köprüsü – Çin Dünyanın en uzun köprüsü unvanına sahip olan Qingdao Haiwan, Çin’de bulunmaktadır. 42,58 km uzunluğa sahip olan bu köprü 4 yılda tamamlanmıştır. 35 metre genişliğe sahiptir. Herhangi bir doğal afet karşısında yıkılmaması için 5 bin tane ayağı vardır. 8 şiddetindeki depreme dahi dayanabilen bu köprünün inşasında 450 bin ton çelik kullanılmıştır. 4 yıllık süren çalışmaların ardından köprünün yapımına tamı tamına 1,5 milyar dolar harcanmıştır. Çin, Aodong Rd, Chengyang Qu, Shandong Sheng ve Qingdao Shi üzerine inşa edilen bu köprünün yüksekliği 149 metredir.

5.Manchac Swamp Köprüsü – ABD Dünyanın en görkemli köprüleri arasında bulunan Manchac Swamp, Amerika’da bulunur. Dünyanın su üzerindeki en uzun köprüleri arasındadır. Louisiana ve St. John the Baptist Parish arasında olan bu köprünün uzunluğu 36.60 km’dir. Yüksekliği 15 m’dir. Maliyeti ise 7 milyon dolardır.

6. Lake Pontchartrain Causeway – ABD Manzarası muhteşem ama bir o kadar da korkunç olan köprülerden biri Pontchartrain Causeway’dir. Bunun nedeni sürekli havanın sisli olmasıdır. Louisiana eyaletinde bulunan bu köprü, dünyanın en uzun köprüleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda Lake Pontchartrain ve Causeway olmak üzere iki köprüden oluşmaktadır. Birinin uzunluğu 38,422 kilometre diğerinin ise 38,352 kilometredir.

7.Hangzhou Körfezi Köprüsü – Çin Dünyanın en uzun köprüleri arasında yer alan Hangzhou köprüsü de Çin’dedir. Çin’in doğusunda yer alan bu köprü; Ningbo ve Jiaxing şehirlerini birbirine bağlamaktadır. Toplam uzunluğu 35. 5 kilometredir. 2003 yılında başlayan köprü, 2008 yılında kullanıma açılmıştır.

8.Donghai Köprüsü – Çin Dünyanın en uzun asma germe köprüleri arasında bulunan Donghai, 670 ayak üzerine inşa edilmiştir.  Köprünün şekli “S” şeklindedir. 32,5 kilometre uzunluğa sahip olan bu köprü, 2005 yılında kullanıma açılmıştır. Şangay ve Yangshan Port güzergahında hizmet vermektedir.

9.Chesapeake Körfezi Köprüsü – ABD İki köprüden oluşan Chesapeake, Amerika’nın Virginia şehrinde bulunuyor. İlk köprünün uzunluğu 28,3 kilometre iken ikinci köprünün uzunluğu ise 12,9 kilometredir. Virginia ile Maryland şehirlerini birbirine bağlayan bu köprülerin sudan yüksekliği 23 metredir.

10. Kral Fahd Köprüsü – Suudi Arabistan 1981 yılında yapımına başlanan köprü 1986 senesinde bitirilmiştir. 25 km uzunluğa sahip olan bu köprü Suudi Arabistan’da bulunmaktadır. King Fahd Causeway ve Bahreyn şehirlerini birbirine bağlamaktadır.