Ekonomi

Emekli ve Memura ne kadar zam yapılacak? İşte enflasyon rakamları

Emekliler ve Memurların beklediği haber geldi. Enflasyon oranına göre zam alan emekli ve memurların yılın ikinci yarısı için uygulanacak zam oranı netleşti.

Abone Ol

Ocak ayında enflasyon oranı yüzde 1.68 olarak açıklanmıştı, nisan ayında yine 1.68 olarak açıklanan enflasyon oranı diğer 3 ay 0.91 ve 0.89 arasında değişiklik göstermişti. 5 aylık enflasyon oranı hali hazırda 6.39’a ulaşmıştı. Haziran ayında da yüzde 1,94 olarak açıklandı. 6 aylık enflasyon yüzde 8,45 oldu. Yılın ilk 6 ayı için memurlar ve emekli memurlar yüzde 5,45 enflasyon farkı alacak.

Haziran ayı enflasyon verisi, memur, sözleşmeli personel ve memur emeklisi açısından son derece önemli. Yılın ilk 6 ayında TÜFE'de yüzde 8, 45 oranında bir artış oldu. Buna göre, işçi emeklileri Temmuz ayında maaşlarına yüzde 8, 45 oranında zam alacak. Yürürlükteki mevzuat çerçevesinde geriye dönük 6 aylık TÜFE artışı kadar işçi emeklilerinin maaşlarına zam olacak. 

Memur ve memur emeklisi ile sözleşmeli personel yıl başında yüzde 3 zam almıştı. Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte son 6 ayda 5 puanın üzerinde fark oluştu. Memur ve sözleşmeli personel maaşlarına toplu sözleme gereği yüzde 3 zam alacak. Memur emeklisine de yaklaşık 5,5 puanlık enflasyon farkı zammı yapılacak. Memur, memur emeklisi ve sözleşmeli personelin maaş zammı yaklaşık yüzde 8,5 olarak gerçekleşecek.

Bu durumla birlikte en düşük memur maaşı 247 lira artış göstererek 4 bin 789 TL oldu. 7'nci derecedeki bir öğretim görevlisinin maaşı ise 413 TL zamlanarak 8 bin 09 TL oldu.

Tüm memurlar yüzde 3'lük sözleşme zammına ek olarak yüzde 5,45 enflasyon farkı alacak. Polis 8/1 polis memur maaşına yaklaşık 373 lira zam yapılacak. Polis memurları toplamda 2021 temmuz ayında 7.232 lira maaş alması bekleniyor.

İşte yeni zamla birlikte memurların alacağı yeni maaşlar.