Kültür Sanat

En iyi 9 Nuri Bilge Ceylan filmi

Sinema kariyerinden önce uzun yıllar fotoğrafçılık yapan başarılı yönetmen Nuri Bilge Ceylan çektiği filmlerle başta Altın Palmiye olmak üzere birçok ödüle layık görüldü. Birçok farklı temayı birçok farklı perspektifle film severlerine sunan Nuri Bilge Ceylan Anadolu'dan aldığı birikimle yepyeni hikayelerin başyapıtı...

Abone Ol

1. Ahlat Ağacı (2018) IMDb: 8.2 Sinan oldum olası edebiyatla ilgili bir genç adamdır ve yazar olmak istemektedir. Anadolu'da doğduğu köye dönen genç adam kitabını bastıracak parayı bulmak için tüm enerjisini harcamaya başlar ancak babasının geçmişten kalan borçları başına dert olacaktır... Nuri Bilge Ceylan'ın sekizinci sinema filmi olan Ahlat Ağacı'nın yapımcılığının Türkiye ayağını Zeynep Özbatur Atakan üstleniyor. En İyi Film, En İyi Senaryo ve En İyi Yönetmen dalında Siyad ödülü kazanan filmin oyuncu kadrosunda yer alan isimler şunlardır: Serkan Keskin, Doğu Demirkol, Hazar Ergüçlü, Murat Cemcir, Bennu Yıldırımlar, Öner Erkan.

2. Kış Uykusu (2014) IMDb: 8.1 Aydın emekli bir tiyatrocudur; oyunculuğu bıraktıktan sonra Kapadokya'ya babasından yadigar kalan butik oteli işletmek için geri döner. Aydın o günden sonra başlayan kış uykusu bu gözlerden ırak otelin içerisindeki gündelikleriyle, kah yerel bir gazeteye köşe yazıları yazarak kah her zaman niyetlendiği ancak bir türlü başlayamadığı tiyatro tarihi kitabını yazmayı düşünerek geçer. Tüm bu süreçte hayatında iki kadın vardır: Kendisine her anlamda uzak ve soğuk davranan genç karısı Nihal ve boşandıktan sonra yanlarına taşınan kız kardeşi Necla... Kışın bastırması ve artan kar yağışı bu küçük taşrada en çok Aydın'ın sinirlerine dokunur ve onu uzaklara gitmeye teşvik eder. Türk sinemasının Cannes tescilli, bol ödüllü yönetmeni Nuri Bilge Ceylan'ın Bir Zamanlar Anadolu'da filminden sonra hayata geçirdiği ve Cannes'da büyük ödül Altın Palmiye'ye layık görülen son filmi olan Kış Uykusu'nun başrolünde Haluk Bilginer yer alırken kadroda kendisine Demet Akbağ, Melisa Sözen, Ayberk Pekcan, Serhat Kılıç, Tamer Levent, Nejat İşler ve Nadir Sarıbacak eşlik ediyor.  Kış Uykusu filminin kazandığı ödüller: Cannes Film Festivali - Altın Palmiye 47. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri - En İyi Film ve En İyi Görüntü Yönetmeni FIPRESCİ En İyi Film Ödülü

3. Bir Zamanlar Anadolu'da (2011) IMDb: 7.9 Nuri Bilge Ceylan, bu filmiyle kentsel kaygılarını bir kenara bırakıp, tekrar taşranın sıkıntılı dünyasına ama bu sefer bir cinayet hikayesinin gerilimi ile dönüyor... Bir doktor ile bir savcının 12 saatlik gerilimli öyküsünün peliküle aktarıldığı filmin başrollerinde Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan ve Taner Birsel yer alıyor. Senaryoda Ebru ve Nuri Bilge Ceylan'ın yanı sıra Ercan Kesal'ın da imzası var. Yolların tek düzeliği ve kasabanın insana yeni bir şey sunmamasının sıradanlığını fona alan Bir Zamanlar Anadolu'da adıyla da klasiklere gönderme taşıyor. Bu sene Cannes'da Altın Palmiye için yarışan film, Nuri Bilge Ceylan'a Uzak ve Üç Maymun zaferlerinden sonra Cannes'da Büyük Jüri Ödülü'nü de kazandırdı. Cannes Film Festivalinde Jüri Büyük Ödülüne layık görülen Bir Zamanlar Anadolu'da filminin aldığı diğer ödüller şunlardır: 1.YEFA Ödülleri - En İyi Kurgu / En İyi Makyaj ve Saç 6.Asya Pasifik Film Ödülleri - En İyi Görüntü Yönetmeni 0.Uluslararası Dublin Film Festivali - En İyi Yönetmen 44.Siyad Türk Sineması Ödülleri - En İyi Senaryo

4. Uzak (2002) IMDb: 7.6 Çanakkale'nin Yenice kasabasını kendisine mekan olarak seçen yönetmen, Uzak filmi için karlar altında bir İstanbul'u tercih etmiş.Film, ideallerinden uzaklaşmaya başladıkça yaşamının anlamını yitiren ve uzaklara gitmeyi düşleyen bir adamla, hayallerini gerçekleştirmek için İstanbula gelen bir gencin hikayesini anlatıyor.Minimalist bir sinema anlayışına sahip olan Nuri Bilge Ceylan, filmin senaryosunu ve yönetimini üstlendiği gibi, görüntü yönetmenliğini de kendisi yapmış. Sinemasında doğuya özgü yavaşlığı ve sadeliği temel almasıyla tanınan yönetmenin son filmi, en olgun çalışması olarak kabul edildi. Uzak, 39. Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film ödülü alırken, Mehmet Emin Toprak’a En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve Ceylan’a da En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerini getirdi. Muzaffer Özdemir, Emin Toprak ve Zuhal Gencer'in baş rolleri paylaştığı filmde Cannes Film Festivalinde 3 ödül kazandı. Nuri Bilge Ceylan'ın 3. uzun metrajlı filmi olan Uzak, Antalya Altın Portakal Film Festivali ve Ankara Uluslararası Film Festivallerinde En İyi Yönetmen ödülüne layık görüldü.

5. Üç Maymun (2008) IMDb: 7.4  Yaklaşan genel seçimlere bir muhalefet partisinden aday olarak girecek iş adamı Servet, ıssız bir yolda trafik kazası yapar. Ölümle sonuçlanan kaza sırasında araçta bile olmayan şoförü Eyüp'e para verip yalan söyleterek ölümün sorumluluğunu almasını ister. Servet, kendisi yerine hapse giren Eyüp'ün karısı Hacer ile de ilişkiye girmeye başlayınca, olaylar sonunda bir aile dramına sebep olacak kadar karışır. Gerçeği bilmek, görmek istememek, duymamak veya hakkında konuşmamak, kısacası? Üç Maymun'u oynamak onun var olduğu gerçeğini değiştirir mi? 2008 yılında Cannes Film Festivalinin yarışmalı bölümünde gösterilen Üç Maymun'un aldığı diğer ödüller şunlardır: Asia Pasific Screen Awards - En İyi Yönetmen 41.Siyad Ödülleri; - En İyi Görüntü Yönetmeni, En iyi Kurgu 2.Yeşilçam Ödülleri - Genç Yetenek Özel Ödülü ve En İyi Senaryo Osian's Cinefan - En İyi Yönetmen

6. Mayıs Sıkıntısı (1999) IMDb: 7.4 Kasabadaki herkes küçük dertleriyle iç içe ve sürprizlere kapalı hayatlarıyla yine de huzurlu görünüyor. Ancak bu huzur, çocukluğunu geçirdiği bu kasabada bir film çekmeyi kafasına koymuş Muzaffer'in gelişiyle biraz zedeleniyor ve olaylar başlıyor. Nuri Bilge Ceylan'ın ikinci uzun metraj filmi olan Mayıs Sıkıntısı, yurtiçi ve yurtdışında birçok festivalden ödül kazanmış bir film.

7. İklimler (2006) IMDb: 7.2 Farklı bölgelerinin kendine has iklimleri olduğu gibi, ruhların da kendi iklimleri vardır. Üstelik değişmek için mevsimlerin dönüşünü beklemeyen, anlık değişimler bile gösterebilen iklimler. İsa ve Bahar, çalkantılı ruhlarının farklı iklimlerinde ortak bir mutluluğu paylaşamamaktadırlar. Mimar olan İsa ile televizyonda çalışan Bahar, iki farklı iklimin yaşandığı Kaş ve Ağrı’da, birbirini takip eden süreçlerde biraraya gelirler. Kaş, güneşin, kuytuda tek bir bilinmeyen bırakmayan parıltılı hali ile Ağrı ise soğuk ve kardan sıkı sıkıya örtülen bedenlerin aksine, kar beyazının aydınlığı ile, gerek hayatlarında gerekse ilişkilerinde hiçbir bilinmeyen bırakmayacaktır. Nuri Bilge Ceylan, Cannes’da Jüri Büyük Ödülü almasını sağlayan filmi Uzak’tan sonra İklimler ile yeniden beyazperdede! 2006 Cannes Film Festivali’nde de büyük ödül için yarışan İklimler, bu sefer de FIPRESCI ödülü ile festivalden ayrıldı.

8. Kasaba (1998) IMDb: 7.0 1970’li yıllarda Türkiye’nin batısında küçük bir kasabadayız. Bahar mevsimi yeni başladığında üç kuşak bir arada yaşayan ailenin küçük kızı, okul dönüşü, kendinden küçük erkek kardeşiyle birlikte dolaşmaya çıkar. Onun gözünden doğaya ve doğayla bir arada yaşayan bu insanların yaşantısına göz atma fırsatı buluruz. Aslen fotoğrafçı olan Nuri Bilge Ceylan, bu ilk uzun metraj filmiyle sonradan uluslararası ödüllerle dolu bir sinema kariyerine adım atıyor. Hayranı olduğunu itiraf edeceği Tarkovski’ye öykünen uzun planlar ve manzaralar çekiyor. Yarı belgesel bir tavır takınıyor. 1997 yılında gösterime giren yapım Köln Film Festivalinde En İyi Film ve En iyi Görüntü Yönetmeni ödüllerine layık görüldü.

9. Koza (1995) IMDb: 6.8 Birbirinden ayrı hayat çizgileri gelişen iki insanın evlilikle kesişip tekrardan ayrılan yollarının görsel bir şölen olarak anlatımı olan Koza filmi, ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın sinemaya adım attıktan sonra yaptığı ilk işidir ve kısa metraj bir filmdir. Nuri Bilge Ceylan, bu filmde fotoğrafçılıktan gelen görsel becerilerini sinematografiye uyarlamaya başlamış ve oyuncu seçiminde de ailesinden gelen amatör oyuncuları kullanmıştır.