Dünya

Fransa'nın Türkiye korkusu Kanuni'nin Fransuva'ya gönderdiği mektuba kadar dayanıyor

İç ve dış politikada çöküşe giden Fransa'nın Türkiye karşıtlığı her mecrada devam ediyor. Başarısız adımlarıyla gündeme gelen Macron, Türkiye'nin gelecek seçimlere müdahale edeceğini öne sürdü. Seçimleri kazanamama endişesi yaşayan Macron'un Türkiye korkusu açıklamalarına yansıdı. Güçlü Türkiye'ye yönelik korkunun tezahür etmesi ise yeni değil, Kanuni'nin Fransuva'ya gönderdiği mektuba kadar dayanıyor.

Abone Ol

Türkiye’nin Doğu Akdeniz, Libya, Afrika gibi alanlarda yaptığı başarılı hamleler sonucu bölgedeki işgalci zihniyet akamete uğratıldı. Bu işgalci güçlerin başında ise Fransa geliyor.

Türkiye’nin başarılı adımları ve hakkını korumadaki kararlı duruşu nedeniyle kirli planları boşa çıkan Emmanuel Macron, bulduğu her fırsatı değerlendirerek Türkiye karşıtı adımlar atarak, açıklamalar yapıyor.

Başarısızlığı nedeniyle ülkesinde de protesto edilen Macron’da Türkiye korkusu başladı.

Fransa’da ekonomik, siyasal, sağlık ve daha birçok alanda yaptığı hatalı icraatların faturasını Türkiye’ye kesmeye çalışan Macron, başarısızlığını bu şekilde örtbas etme çabasına girdi.

Bu kapsamda kara propagandaya başlayan Macron, Türklerin, Fransa'da düzenlenecek bir sonraki seçimde müdahale girişimlerinin olacağını iddia etti.

Macron’un bu açıklaması ise siyasi başarısızlığı nedeniyle tekrar seçilememe korkusunun tezahürü olarak yansıdı.

Öte yandan Türkiye karşıtlığından geri durmayan Fransa’nın bölgede güçlü Türkiye’yi istemediği de gayet açık.

Fransa’nın bu korkusu ise sadece Türkiye’nin son zamanlarda attığı adımlardan değil çok daha öncesine dayanıyor.

Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın Fransa Kralı Birinci Fransuva'ya gönderdiği "Ben ki sultanlar sultanı, hakanlar hakanı, hükümdarlara taç veren Allah’ın yer yüzündeki gölgesi..." diye başlayan ve "Sen ki Fransa vilayetinin kralı Fransuva’sın..." diye devam eden ünlü mektubunu Fransızlar hala unutmuş değil.

Alman İmparatoru Şarlken ile 24 Şubat 1525’de yaptığı Pavye Savaşı'nda yenilerek esir düşen Fransa Kralı Fransuva’nın annesi Düşes Dangolen’in, yardım talebine cevaben Kanuni’nin yazdığı mektupta şu satırlar ön plana çıkıyor:

“Ben ki, sultanlar sultanı, hakanlar hakanı, hükümdarlara taç giydiren, Allah'ın yeryüzündeki gölgesi ve atalarımın fethettiği Akdeniz'in, Karadeniz'in, Rumeli'nin, Anadolu'nun, Karaman'ın, Rum'un , Dulkadiroğluları Vilayeti'nin, Diyarbakır'ın, Kürdistan'ın, Azerbaycan'ın, Acem'in, Şam'ın, Haleb'in, Mısır'ın, Mekke'nin, Medine'nin, Kudüs'ün, bütün Arap memleketlerinin, Yemen'in ve daha nice ülkelerin ki, büyük atalarımın Allah kabirlerini nurlu etsin karşı konulmaz kuvvetleriyle fethettikleri

ve benim muhteşemliğimle de ateş saçan mızrağımın ve zafer getiren kılıcımın gücüyle fethettiğim nice memleketlerin sultanı ve padişahı olan Sultan Bayezid Han oğlu Sultan Selim Han oğlu Sulan Süleyman Han'ım. Sen ki, Fransa vilayetinin kralı olan Françesko'sun...”