Güncel

Gezegenler hakkında neyi biliyoruz? İşte gezegenler hakkında bilmediğimiz bilgiler...

Hepsinin kendine özgü bir yapısı, özelliği var. İşte gezegenler hakkında bilmediğimiz bilgiler...

Abone Ol

1. Jüpiter'in büyük kırmızı noktası Jüpiter ile ilgili en olağanüstü özellik; şüphesiz ki 300 yıldan uzun süren dev bir fırtınanın oluşturduğu bu büyük kırmızı nokta. En ilginç yanı da, bu kırmızı noktanın çapı bakımından Dünya'nın yaklaşık 3 katı kadar büyük olması.

2. Satürn'ün altıgeni Satürn, muhteşem halkasıyla ünlü olabilir, ancak Jüpiter, Uranüs ve Neptün'nün de halkaları vardır. Ancak, Satürn'nün kuzey kutbu etrafında dönen dev altıgen halka benzeri yapı başka hiçbir gezegende görülmemekte. Bilim adamları bu altıgen ile ilgili bir fikir ortaya koydu; altıgenin atmosfer boyunca inip çıkan dalgalarla, çalkalanan gaz arasındaki kompleks ilişkiden kaynaklı olduğu düşünülüyor.

3. Mars'ta oluşan fırtınalar Mars'taki toz fırtınaları güneş sisteminin en büyüğüdür, tüm kırmızı gezegeni örter ve aylarca sürebilir. Fırtınanın bu kadar büyük olmasının nedeni havadaki toz parçacıklarının güneş ışığını emerek atmosferi ısıtması ve ısınan atmosferin soğuk bölgelere doğru akmasıdır.

4. Neptün rüzgarları Neptün'de jet rüzgarları 1500 mph'den daha fazla hızda olabilir. Fakat güneşten çok uzakta olmasına ve düşük iç sıcaklığına sahip olmasına rağmen nasıl oluyor da bu büyüklükte bir rüzgar hızına sahip oluyor, işte bu hala merak konusu.

5. Uranüs'ün garip eğimi Diğer gezegenlerden farklı olarak, Uranüs farklı bir eğime sahip. Pek çok gökbilimci, bu olağandışı eğimin Uranüs'ün oluştuktan hemen sonra Dünya boyutundaki bir gezegenle çarpışmasından kaynaklanabileceğine inanıyor.

6. Mars'ın enleri Kırmızı gezegen (Mars), güneş sistemindeki en yüksek dağ ile en derin ve en uzun vadiye ev sahipliği yapar. Olympus Mons yaklaşık 27 km yüksekliğinde, Everest Dağı'nın yaklaşık 3 katıdır; Valles Marineris ise 5-6 mil derinliğe kadar ulaşır ve yaklaşık 4000 km ile Avustralya büyüklüğündedir.

7- Merkür'ün vahşi sıcaklık değişimleri Güneşe en yakın gezegen Merkür'ün sıcaklığı 450 dereceye kadar ulaşılabilir. Bununla birlikte, herhangi bir ısıyı tutacak kadar atmosferi olmadığından gece sıcaklığı -170 dereceye kadar düşebilir, bu da güneş sistemindeki en büyük dalgalanma olan 1100 derece sıcaklıktan daha yüksek bir sıcaklık dalgalanması demektir.

8. Venüs'ün kabarcık yüzeyi Güneş'e en yakın ikinci gezegen olan Venüs'ün yoğun ve zehirli atmosferi, sera etkisini çok büyük derecede ortaya çıkarmaktadır. Sonuç olarak, Venüs'teki sıcaklıklar kurşunu eritecek sıcaklıktan daha fazla 465 °C sıcaklığa kadar ulaşır. Bu da, yüzeyinin kabarcık görüntüsü oluşturmasına sebep olur.