Sağlık

Hipertansiyonu olanlar dikkat! Kullandığınız ilaçlar kalp krizini tetikleyebilir

Ülkemizde her 3 kişiden birinde görülen hipertansiyon kontrol altına alınmazsa çok ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Peki tansiyonu yükselten faktörler neler? İlaçlar, aile bireylerinde yüksek tansiyon hikayesi, doğum kontrol hapları, kahve ve bitkisel ürünler tansiyonu yükseltir mi? Kardiyoloji Uzman Dr. Asil İşçi, Posta'dan Özgür Gökmen Çelenk'e önemli bilgiler verdi.

Abone Ol

Şifa niyetine içilen bazı bitkiler hipertansiyon nedeni olabiliyor. Örneğin efedra (Afrika, Avrupa ve Asya çöllerinde yetişen bir çalı bitkisi) içeren “şifalı bitkiler” ve zayıflama ilaçlarının içine yasa dışı olarak yerleştirilen bazı maddeler tansiyonu ciddi biçimde artırabiliyor.

Soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan ilaçların bazıları, Kortizon içeren ilaçlar, Bazı ağrı kesiciler, Depresyon ilaçlarının bir kısmı, Burun açıcı spreyler, Aktif maddesi sibutramin olan iştah kesici zayıflama hapları.

Amerika’da yapılan bir araştırmada 68 bin 297 hemşire 4 yıl süreyle takip edildi. Bu çalışmada doğum kontrol hapı kullanmanın hipertansiyon riskini artırdığı gösterildi. Doğum kontrol hapı kullananlar tansiyon risklerini kullanmayanlara göre 2-3 misli artırıyorlar. Bu risk artışı hap kullanımına başladıktan sonraki ilk birkaç ayda da birkaç yılda da başlayabiliyor. Zaten tansiyon yüksekliği bilinen bir kadının kombine doğum kontrol hapı almasının da tansiyonu olumsuz yönde etkilediği gösterilmiş. Bir tek progesteron içeren doğum kontrol hapları tansiyonu olumsuz etkilemiyor ancak genelde tansiyonlu hastaların doğum kontrolü için alternatif bir yola yönelmesi daha doğru olur.

Kahvenin içeriğindeki kafeinden dolayı tansiyonu yükselttiğine dair bir genel düşünce var. Ancak bu konuda yapılan bilimsel nitelikte klinik çalışmalar tam bir çelişki ortaya koyuyor. Bazı çalışmalarda kan basıncında hafif bir yükselme bildirilirken, bazılarında herhangi bir değişikliğe yol açmadığı rapor ediliyor. Hatta bazı çalışmalarda içeriğindeki polifenolleren dolayı tansiyonun düştüğü gözlenmiş. O yüzden bir genelleme yapmak mümkün değil. Eğer kahve içtikten sonra çarpıntı ve gerginliğiniz oluyorsa kahveden uzak durmak en iyisi.

Ebeveynlerinde hipertansiyon hastalığı olan bir kişinin hipertansiyon hastalığı gelişme riski topluma göre daha yüksek seviyede. Ancak bu genlerle doğan insanlarda kesin hipertansiyon hastalığı oluşacağı anlamına gelmiyor. Esas olan bizim yaşam şeklimiz. Hastalarıma hep söylediğim benzetmeyi burada da belirtmek istiyorum. Genetik dolu bir silahtır, ancak tetiği çeken çevresel faktörlerdir.