Dünya

İç savaşın fitilini ateşleyen isim: Ahmed Mesud

Taliban ve El Kaide ile verdiği mücadele ile hafızalarda yer edinen komutanlardan Ahmed Şah Mesud'un, 32 yaşındaki oğlu Ahmed Mesud şimdi Taliban'la mücadele etmeye hazırlanıyor. İşte Ahmed Mesud'un hayatı.

Abone Ol

1989 doğumlu Ahmed Mesud, henüz 12 yaşında, daha önce hiç ceset görmemişken, 9 Eylül 2001’de babasının cesediyle karşılaştı.

AFP’ye Şöyle anlatacaktı: “Her şey değişti. O andan itibaren şimdiye kadar öğrendiğim her şeyi değiştirmem gerektiğini anladım ve 12 yaşında başka biri olmam gerekiyordu.”

Gençliğinin çoğunu yurt dışında okuyarak geçirdi. Liseyi İran'da okudu ve ardından İngiltere'deki Sandhurst Kraliyet Askerî Akademisi'nden mezun oldu.

2012 yılında Londra King's College'da Savaş Çalışmaları alanında lisans eğitimine başladı ve 2015 yılında Lisans derecesini aldı. Daha sonra 2016 yılında Londra Üniversitesi'nden Uluslararası Politika alanında Yüksek Lisans derecesini aldı.

Afganistan’ın İngiltere Büyükelçiliği görevinde bulundu. Ahmed Şah Mesud'un Avrupa Özel Temsilcisi ve Cemiyet-i İslamî Partisi'nin Londra temsilcisi olarak görev yaptı.

Nahzat-i-Melli-yi Afganistan (Afganistan Ulusal Hareket Partisi) adlı siyasî partinin kurucusu ve Mandegar Daily gazetesinin ve tarih dergisi Yad–i-Yar'ın (Dostların Hatırası) kurucusudur. Mesud, ilk kitabı olan Ulusal Gündem'i 2012'de yayınladı.

Afganistan'a döndü ve 2016'da Mesud Vakfı'nın CEO'su olarak atandı. 5 Eylül 2019'da Pençşir Vadisi'ndeki türbesinde babasının halefi ilan edildi.

Babası gibi Afganistan için İsviçre modelini savunuyor, adem-i merkeziyetçiliği, gücün Kâbil’den ülkedeki illere dağıtılması gerektiğini düşünüyor.

Taliban’la barış fikrine itirazı da yeni değil. 2019’da süreç belli olunca tavrını koydu ve Eylül 2019’da Kuzey İttifakı’nı emsal alarak Taliban’a karşı yeni bir direniş koalisyonunun kurulması çağrısında bulundu.

İkinci Direniş adıyla ve yeni bir bayrakla yola çıkan hareket içinde Afganistan Birinci Başkan Yardımcısı Emrullah Salih öne çıkan ikinci isim. Mesud, 18 Ağustos'ta yaptığı uluslararası ilanla batılı ülkelerden direnişe askeri ve lojistik destek vermelerini istedi.

İhbarcı/işbirlikçi bir dille, Taliban'ın Afganistan sınırlarının ötesinde bir tehdit oluşturduğunu söyledi. "Taliban kontrolü altındaki Afganistan, hiç şüphesiz radikal İslamcı terörizmin sıfır noktası olacak; burada bir kez daha demokrasilere karşı entrikalar yapılacak."

"Afganistan'da barış, Afganistan'da güvenlik ve istikrar için babamın kanını bağışlamaya hazırım" diyen Mesud, fiilleriyle bunu hiç de doğrular gibi gözükmüyor. Dökeceği kanlardan ötürü babasının cesediyle karşılaşacak binlerce Afgan çocuk onu bağışlayacak mı, görecek. Kaynak: @TokgozBulentt