Hayat

İstanbul'da gezilecek en iyi 10 müze

Doğal güzellikleriyle, manzarasıyla ziyaretçilerini büyüleyen İstanbul, tarihi, sanatı, kültürü keşfedebileceğiniz birçok müzeye de ev sahipliği yapıyor. İşte İstanbul'da gezilecek en iyi 10 müze... \n

Abone Ol

1- Yerebatan Sarnıcı  İstanbul'un görkemli tarihsel yapılarından birisi  Ayasofya’nın güneybatısında bulunan Bazilika Sarnıcı.  Bizans İmparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından yaptırılan bu büyük yeraltı sarnıcı, suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar sebebiyle halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak isimlendirilmiştir. Sarnıcın bulunduğu yerde daha önce bir Bazilika bulunduğundan, Bazilika Sarnıcı olarak da anılır. Müze haftanın yedi günü ziyarete açık. İstisnai olarak dini bayramların birinci günü saat 13.00’de açılmaktadır. • Kış saati uygulaması: 09.00-17.30 • Yaz saati uygulaması: 09.00-18.30

2- Sakıp Sabancı Müzesi Sakıp Sabancı Müzesi, Emirgan‘da 1925 yılında Mısır Hidiv ailesinden Prens Mehmed Ali Hasan tarafından İtalyan bir mimara yaptırıldı. 1951 yılında Hacı Ömer Sabancı tarafından Hidiv ailesinden satın alınan köşk, zengin hat, resim koleksiyonu ve geçici sergileri ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Müze hafta içi 10.00 ile 18.00 saatleri arasında açık. 

3- İstanbul Oyuncak Müzesi İstanbul Oyuncak Müzesi, İstanbul'un Kadıköy ilçesinin Göztepe semtinde bulunan ve şair Sunay Akın tarafından 23 Nisan 2005'te kuruldu. Müze koleksiyonu, Sunay Akın’ın 20 yıl boyunca 40'tan fazla ülkede satın aldığı oyuncaklardan oluşturulmuş, dekoruysa sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan tarafından tasarlandı.. Müze içerisinde 1700'lü yıllardan itibaren günümüze kadar gelen oyuncaklar sergilenmekte. Haftanın 7 günü açık olan müze 10.30 ile 18.00 arasında ziyaretçilerini bekliyor.

4- İstanbul Modern Sanat Müzesi  İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısaca İstanbul Modern, Türkiye'nin ilk modern sanat müzesidir. Eczacıbaşı ailesinin öncülüğünde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından kurulan müze, geçtiğimiz yıl  8. Uluslararası İstanbul Bienali'ne de ev sahipliği yaptı. İstanbul Modern hafta içi 11.00 ile 17.00 arasında açık. 

5- Panorama 1453 Tarih Müzesi  İstanbul-Topkapı'da bulunan bu müzede, fetih anını ziyaretçilere yaşatmak için top sesleri, Mehter Takımı ve at kişnemeleri gibi efektler kullanılıyor. Topkapı Parkı içerisinde yer alan Panorama Müzesi hafta içi ve hafta sonu dahil 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.  

6- Türk ve İslam Eserleri Müzesi  Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türk ve İslâm sanatı eserlerini topluca kapsayan ilk Türk müzesi. Sultan sarayları dışında günümüze ulaşabilen tek özel saray olan şimdiki binasının geçmişi 16. yüzyıla dayanıyor. "Evkaf-ı İslâmiye Müzesi" (İslâm Vakıfları Müzesi) adıyla, Mimar Sinan’ın en önemli yapılarından Süleymaniye Camii Külliyesi’ndeki imaret binasında 1914 yılında ziyarete açıldı. 1983 yılındaysa Sultanahmet Meydanı’nın batısındaki İbrahim Paşa Sarayı'na taşındı. Müze hafta içi her gün 09.00 ile 17.00 arasında açık. 

7- Galata Mevlevihanesi Müzesi "Beyoğlu’nun simgesi Galata Mevlevihanesi Müzesi, Galata Kulesi’nden birkaç dakikalık yürüme mesafesi uzaklığında. Beyoğlu semtinde Yüksekkaldırım'a inen yokuşun başında yer alan Galata Mevlevihanesi İstanbul'un en eski Mevlevihanelerinden biri sayılıyor. II. Sultan Beyazıd devrinin beylerbeyi İskender Paşa'nın ev çiftliği üzerine 1491 yılında inşa edildi. İlk şeyhi de Mehmed Sema-i Çelebi'dir.  Mevlevihane'nin bulunduğu İstiklal Caddesi İstanbul’un en önemli gezi alanlarından olup caddenin bir ucunda Galata Mevlevihane'si Müzesi, diğer ucunda Taksim Atatürk Anıtı ve Atatürk Kültür Merkezi bulunur. Cadde boyunda mağaza ve yiyecek mekanlarının yanı sıra başta Sen Antuan olmak üzere pek çok kilise ile birlikte İllüzyon Müzesi, Pera Müzesi, Pera Palas Atatürk Odası Müzesi, Vedat Nedim Tor (Yapı Kredi) Müzesi, Madame Tussauds Balmumu Müzesi; Narmanlı Han, Atlas Pasajı, Mısır Apartmanı, Çiçek Pasajı ile Galatasaray Lisesi (Galata Sarayı Mektebi) ve Hüseyin Ağa Camii görülebilir. Mevlevihane hafta içi her gün 09.00 ile 16.00 arası ziyaretçilerini bekliyor. 

8-Pera Müzesi Beyoğlu’nda Tarlabaşı’nın aşağı tarafında, İstiklal Caddesi‘ne bir sokak mesafede bulunan İstanbul Pera Müzesi, şehrin aktif olarak ziyaret edilen kültür ve sanat mekanlarından birisi konumunda. Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından 2005 yılında açılan Pera Müzesi’nde vakfa ait üç özel koleksiyonun sergilendiği müze katları, çok amaçlı sergi salonları, oditoryum, eğitim odası, Artshop ve Pera Cafe gibi birimler bulunuyor. Müze ilk olarak 1893 yılında inşa edilen görkemli Hotel Bristol binasında yer alıyor. Müze, hafta içi 11.00 ile 18.00 saatleri arasında açık. 

9- Kariye Müzesi  Kariye Camii veya eskiden Azize Kurtarıcı Hora Kilisesi, İstanbul'un Fatih ilçesinin Edirnekapı semtinde yer alan bir cami, eski Orta Çağ Rum Ortodoks kilisesi ve müzesi. Kariye Müzesi hafta içi 09.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.  

10- İstanbul Arkeoloji Müzesi  İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasında. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binası İstanbul Arkeoloji Müzesi hafta içi saat 09.00 ile 19.00 arasında açık.