Güncel

Kadir Gecesi yapılacak ibadetler neler? Kadir Gecesi okunacak dualar

Ramazan ayının içerisinde yer alan Kadir Gecesi büyük bir heyecanla bekleniyor. Kadir Gecesi dualar edilerek ibadetlerle geçirilecek. Kadir Gecesi'nde yapılacak ibadetler ve okunacak dualar ise merakla araştırılıyor. Peki Kadir Gecesi'nde hangi ibadetler yapılır? İşte Kadir Gecesi duası...

Abone Ol

Hz. Muhammet Mustafa (s.a.v) Peygamber Efendimiz “faziletine yürekten inanarak ve sevabını da sadece Allah’tan umarak Kadir gecesini güzel niyetlerle geçirenlerin geçmiş günahlarının bağışlanacağı” (Buhârî, İman, 25, 27, 28; Müslim, Müsafi rîn, 173-176) müjdesini vermektedir.

Ramazan ayının 27. gecesi olan Kadir Gecesi, Kur'an-ı Kerimin indirilmeye başladığı zaman dilimidir. Bu sebeple Müslümanlar bu gecede ibadetlerini daha da huşu içerisinde yoğunlaştırarak ibadet etmekle yükümlüdürler. Kadir gecesinde okunacak dualar ve yapılacak tüm ibadetler ile Müslümanlar sevaplarını artırabilirler.

Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, "sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul edilirken, Kur'an-ı Kerim'de adı geçen tek gece olarak yer almaktadır. Kur'an-ı Kerim'de "Kadir Suresi"nde bu gece şöyle anlatılıyor: "Şüphesiz, biz onu (Kur’an-ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yeri ağarmasına kadar bir esenliktir."(Kadir Suresi 1-5)

Kadir Gecesi Duası Nedir? Ramazan ayının 27. Gecesi olan ve Kur'an-ı Kerimin yeryüzüne indirilmeye başlandığı gün ve gece Kadir Gecesi olarak nitelendirilir. Hazreti Peygamber bu gecede cemaatle namaz kılınmasının ve dualar okunmasının hayırlı olduğunu belirtmiştir. Bizde sizler için Kadir Gecesinde okunacak duanın Arapça ve Türkçesini derledik.

Kadir Gecesi Duası Arapçası Bin aydan çok daha hayırlı olduğu bilinen Kadir gecesinde okunacak duanın Arapçası aşağıdaki şekildedir. 'Allahümme inneke afüvvün tuhibbül afve fa'fü anni.' Bu duayı okuduktan sonra ardından Fatiha, Nas gibi Kur'an-ı Kerimde bulunan tüm dualar okunabilir. Hayırlara vesile olması ümidiyle okunan bu duanın Türkçe anlamı ise şu şekildedir.

Kadir Gecesi Duası Türkçesi Kadir Gecesinden okunan duanın Türkçesi şu şekildedir. 'Allah'ım! Sen çok affedensin, affetmeyi çok seversin. Beni ve Müslümanların tümünü bağışla.' Bu duayla hayır kapıları açılır. Bin aydan hayırlı olduğundan, duanın kabul edilmesi mümkündür. Birçok İslam alimi de bu duanın Müslümanın af olması için sebep olduğunu belirtmişlerdir. Ancak yalnız bu dua değil, Allah-u Teala’nın büyüklüğünü ve hikmetini anlatan bütün dualar da Kadir Gecesinde gönül rahatlığı ile okunabilir.

Kadir Gecesinde Okunacak Diğer Dualar? Kadir Gecesinde okunacak Kadir Gecesi Duası haricinde bu duaya ek olarak Kur'an okumak hayırlara vesile olur. Kur'an okunması bilinmiyorsa, Türkçe ve Arapça dualar okunabilir. Bilmeyenler Fatiha, Nas ve Felak gibi kolay duaları okuyabilirler. Ayrıca bu duanın Kadir Gecesinde hayırlı olduğunu söyleyebiliriz. 'Allah'ım, sen bağışlayan ve esirgeyensin. Bu mübarek gece hürmetine, Hazreti Peygamber ve tüm nebilerin yüzü suyu hürmetine, bizi bağışla. Kötülüklerden, şerden esirge. Hayırlı olandan bize de nasip et. Ya Rabbi. Sen gören ve işitensin.' Amin.

Kadir Gecesi'nde neler yapabiliriz? Kadir Gecesi'ni, namaz kılarak, Kur'ân-ı Kerim okuyarak, tövbe, istiğfar ederek ve dua yaparak değerlendirebiliriz.