Sağlık

Kalbinizin seveceği 10 sağlıklı besin

Sağlıksız beslenme, fazla kilo, yüksek kolesterol, hareketsiz yaşam biçimi, sigara kullanımı ve stres gibi birçok olumsuz durumun tetiklediği kalbimiz, sağlıklı besinlerden aldığı değerlerle görevini yerine getirmeyi hak ediyor.

Abone Ol

Keten Tohumu Ezilmiş biçimde kullanmanız gereken keten tohumu içerdiği omega-3 yağ asitleri, lif ve biyoaktif bileşikler ile kalp sağlığınızı korur. Ekmek, kek gibi hamur işleriyle birlikte tüketimi sık görülse de bu şekilde tüketmemeye özen gösterin. Sağlıklı fit kurabiyelerinizde ya da salatalarınızda kullanmanız kalbiniz için daha iyi olacaktır.

Bitter Çikolata Çikolatayı görünce göz bebekleriniz büyümüş olabilir! Bitter çikolata kalp sağlığınızı koruyan biyoaktif bileşikler içerir. Bu bileşikler kan basıncınızı dengeler. Kakao oranı %70 ve üzerinde olan sağlıklı siyah çikolata sadece kalbinize iyi gelmiyor. Felç riskini önlemeye yardımcıdır. Cilt sağlığınıza da iyi gelir. Serotonin hormonu salgılatması ise gergin ve öfkeli anlarınızda size yardımcı olabilir.

Yulaf Ezmesi Yoğurt ve süt gibi alternatiflerle kullanabileceğiniz yulaf ezmesi, yiyeceklerdeki kolesterolün bir kısmının dışkı ile atılmasını sağlar. Sizi tok tutarak kolesterol düzeyinizi azaltır. İçeriğinde magnezyum, demir, çinko, folat, fosfor, B-1 ve B-5 vitaminleri bulunur.

Yağlı Tohumlar Kaju, badem, ceviz ve fındık gibi yağlı tohumlar içeriğindeki lif ve sağlıklı yağ asitleri ile kalbinizi korurlar. Yağlı tohumların çok lezzetli olması sizi tuzağa düşürmesin! Küçük paketlerle yanınızda taşıdığınızda hem ölçülü miktarda tüketmiş hem de açlığınızı yatıştırmış olacaksınız. Tuzsuz olanlarını tercih etmeniz de yararınıza olacaktır.

Trunçgiller ve Tropik Meyveler C vitamini, beta karoten, folat ve lif açısından zengin olan portakal, mandalina, greyfurt ve ananas gibi meyveler pıhtılaşmayı dengeleyerek kalp hastalıklarının önüne geçerler. Virüslere karşı direncinizi artırmaya da yardımcı olurlar.

Avokado Avokadoyu sade tüketebileceğiniz gibi salatalarınızda ya da açık tostlarınızda kullanabilirsiniz. Kanser hücreleriyle savaşan ve yaşlanmayı engelleyen avokado yağ yakımında da etkilidir. Diyet lifi, folik asit ve B1 vitamini içeren Avokado kalbinizi destekleyerek size kaliteli yaşamın kapıların aralar.

Fasulye Protein ve karbohidrat içeriği sayesinde besleyici ve tok tutan bir gıdadır. Aynı zamanda potasyum, magnezyum, selenyum gibi mineralleri de içerir. Ülkemizde en çok tüketilen ev yemeklerinden biri olan kuru fasulyeyi de diğer besinler gibi ölçülü tüketmek oldukça önemli.

Zeytinyağı Akdeniz diyetinde önemli bir yer tutan zeytinyağı, içerdiği tekli doymamış yağ asitleriyle kan kolesterol düzeyini ve kan şekeri düzeyini azaltır. Her türlü salatada kullanabileceğiniz zeytinyağını kalorisi yüksek olduğu için dikkat ederek tüketmeniz uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.

Yeşil Yapraklı Sebzeler Kale, roka, karalahana, Ispanak ve brokoli gibi yeşil sebzeler potasyum, lif, folat, kalsiyum ve C vitamini açısından zengin besinlerdir. Hem kısa sürede pişmeleri hem de ekonomik olmaları yeşil yapraklı sebzeleri tüketmek için diğer sebepler arasında.

Balık Uskumru, kefal, somon, ton, sardalya ve alabalık gibi omega-3 yağ asitlerinden zengin yağlı balıklar, zararlı kolesterolü düşürerek kalp sağlığınızı destekler. Balıklardaki omega-3 yağ asitleri düzensiz kalp atışını engeller. Damarlarda tıkanıklığa neden olan plak oluşumunda da önleyici rol oynar.