Gündem

Kar yağışı uyarısı akıllara 1987 kışını getirdi! 1987 kışı nedir?

Geçtiğimiz haftalarda kar yağışının kısa süreliğine etkili olsa da sıcaklıkların yükselmesi yaz aylarını aratmadı. Ancak meteorolojiden yapılan uyarıya göre hava sıcaklıklarını tekrar düşeceği ifade edildi. Yaşanacak soğuklarla birlikte pazar-pazartesi günlerinden itibaren kar yağışının etkili olacağı ifade edildi. Yapılan uyarılar is akıllara 1987 kışını akıllara getirdi.

Abone Ol

İstanbul'da 18 saat kar yağmış ve kar kalınlığı neredeyse 1 metreyi bulmuştu. Saatlerce süren kar yağışını yaşam koşullarını zorlaştırmış, Belgrad Ormanı'ndan geldiği düşünülen kurtlar bile şehre inmişti.

Benzer bir soğuk hava dalgası İstanbul'a doğru yaklaşıyor. Avrupa ya da Türkiye'ye doğru hareket etme ihtimali olan soğuk hava sistemi, Türkiye'ye gelmesi durumunda tarihin en sert kışlarından birini de beraberinde getirecek.

Radardan yapılan tahminlere göre; soğuk hava dalgasının yönünü Türkiye'ye çevirmesi kara kışın kapıya dayanmasına sebep olacak.

1987'de ne kadar kar yağdı? Halk sabah uyandığında gözlerine inanamamıştı. 1987 yaşayanlar o tarihi unutamazlar. 1987 kışı yaşayanlar tarihi net olarak hatırlayamasalar da “İstanbul’da etkili olan kışlar” şeklinde sorulduğunda akıllara hemen 1987 gelir.

O günlere tanık olanlar şu ifadeleri sıkça kullanır: “1 ay kar yağmıştı”, “aralıksız günlerce kar yağdı”, “kar fırtına tipi esir etmişti bizi”, “ekmek bulamıyorduk”, “günlerce elektrik, su yoktu”, “kar yerden bir türlü kalkmadı”, “okullar 2 hafta tatil oldu”...

1987 kışında kaç kişi vefat etti? O sene günlerce ara vermeden yağan kar yüzünden İstanbul’da 26 kişi vefat etmişti.

Sokakta donarak ölen 26 kişi ise kar ve soğuk havanın tatsız tarafını oluşturdu. İlk defa bu kadar kişi soğuk hava yüzünden hayata gözlerini yummuştu.

Bir süre sonra yiyecek bulamayan kurtlar şehre indi. Açlık ile sadece insanlar mücadele etmiyordu.

Ekmek sıkıntısını sadece insanlar çekmedi. O sene aralıksız yağan kar yüzünden kurtlar da şehre inip yiyecek aramak zorunda kaldı.

Tüm eğitim kurumları 15 gün süreyle tatil edildi. O kadar tatil yüzünden müfredatta da aksamalar yaşandı. Bu sebeple yaz tatili de geç başladı.

Unutulmayanlar arasında ise bir türlü oynanamayan Beşiktaş- Dynamo Kiev maçı da var. Ligler de mecburi bir şekilde tatil edilmek zorunda kalmıştı.

İşte 1987 yılında yaşanan kıştan kareler...