Dünya

Katil Esed'in hapse attığı Suriyeli mahkumların hikayesi İdlib'de sahneleniyor

İdlib'de yerel halk tarafından kurulan İdlib Kültür Merkezinde, Sıfırın Altında adlı oyunla birlikte Esed hükümeti tarafından tutulan mahkumların travmasını ele alınıyor.

Abone Ol

Suriyeli oyun yazarı İbrahim Sarmini, hükümet hapishanesinde tutulan bir grup erkeğin kötü koşullarda işkenceye ve esarete nasıl maruz kaldığını yazdı. Sıfırın Altında oyununun yazarı Sarmini, dış dünyayla bağlantısı olmayan mahkumların sevdiklerini yıllarca görmediklerini anlatırken, dışardaki akrabalarının da hapsedilenlerin ölüp kaldığı hakkında bir fikirlerinin olmadığı söyledi. 

Sarmini, ''Suriye rejimi hapishanelerinde görüşlerini belirtmek dışında herhangi bir suçları olmayan 128 bin kişi sebepsiz yere tutuklu. Her gün en ağır işkenceye maruz kalıyorlar. En temel insan haklarımızı kaybettiğimizin mesajını vermeye çalışıyoruz.'' dedi. 

Mıddle East Eye'a konuşan oyunculardan Zekeriyya Saflo Sıfırın Altında oyununda tasvir ettikleri şiddetin insanların hapishanede yaşadıklarının çok azını anlattığını hatırlattı. Saflo ''Oyunun doruk noktasında Suriyeli gardiyanın mahkuma indirdiği ölüm darbesini her gün kaç tutuklunun yaşadığını bile bilmiyoruz sadece sesleri olmaya çalışıyoruz.'' şeklinde kaydetti. 

Suriye hapishanelerinde işkencenin yaygın olarak kullanıldığına dair en büyük kanıt 2013'te Esed rejiminin muhalifleri tuttuğu hapishanelerde işkenceyle öldürülen tutukluların fotoğraflarını Sezar kod adlı jandarmanın dünya basınına sızdırması olmuştu. 

Sezar kod adlı askeri polisin çektiği fotoğraflar 2014'te ilk kez Anadolu Ajansı tarafından yayımlamıştı. Suriyeli ailelerin akrabalarını teşhis etmeye çalıştığı söz konusu fotoğraflar Esed rejiminin sistematik işkence yaparak ve aç bırakarak öldürmek dahil, işlediği savaş suçlarının delili olarak büyük yankı uyandırmıştı.

İbrahim Sarmini'nin kaleme aldığı Sıfırın Altında oyununda da seyircilerin çoğu hapishanede geçirdikleri zamanlarını veya hapishanelerdeki tutuklu akrabalarını hatırlıyorlar.