Analiz-Yorum

Küresel intifada başladı

İsrail Başbakanı Netanyahu dünya genelinde 200’den fazla ülkeden sadece 15’inin İsrail’e destek verdiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Netanyahu İsrail’e destek veren ülkeleri açıklasa da tüm dünya İsrail zulmüne karşı ayağa kalktı.

Abone Ol

Türkiye’nin Filistin konusunda yürüttüğü yoğun diplomasi İsrail’in tepkisini çekti. Jerusalem Post, Türkiye’nin bu girişimin “Türkiye, İsrail karşıtı sesleri radikalleştiriyor” başlıklı bir makale ile analiz etti. Türkiye’nin medya eliyle yoğun bir İsrail karşıtı propaganda yaptığına dikkat çekilen analizde, “TRT, İsrail’in “Gazze’yi ablukaya aldığını” iddia eden bir video yayınladı ve İsrail’in çocukları öldürdüğünü iddia ederek çocukların cesetlerini gösterdi” ifadelerine yer verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra kanaat önderlerinin de “Kudüs’ü özgürleştireceğiz” ifadelerini kullandıklarını belirten Jerusalem Post, Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasının ardından “El Aksa’ya da gideceğiz” şeklinde sözler verildiğini hatırlattı.

Dünyaca ünlü birçok sporcu Filistin’e destek mesajı açıklarken, İskoçya kulübü Celtic’in taraftarları, tribünleri Filistin bayrakları ile donatarak Filistin’e destek verdi. İngiltere’de ilk şampiyonluğuna ulaşan ve milli futbolcumuz Çağlar Söyüncü’nün de oynadığı Leicester City’nin oyuncuları, final maçının ardından Filistin bayrağı açtı.

Dünyaca ünlü birçok sporcu Filistin’e destek mesajı açıklarken, İskoçya kulübü Celtic’in taraftarları, tribünleri Filistin bayrakları ile donatarak Filistin’e destek verdi. İngiltere’de ilk şampiyonluğuna ulaşan ve milli futbolcumuz Çağlar Söyüncü’nün de oynadığı Leicester City’nin oyuncuları, final maçının ardından Filistin bayrağı açtı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sosyal medyadan yayınladığı mesajında ABD, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Bosna Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Kolombiya, Güney Kıbrıs, Çekya, Gürcistan, Almanya, Guatemala, Honduras, Macaristan, İtalya, Litvanya, Moldova, Hollanda, Makedonya, Paraguay, Slovenya, Ukrayna ve Uruguay’ın bayraklarını paylaştı. Netanyahu söz konusu ülkelerin, İsrail’in yanında olduğunu öne sürdü.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic, Netanyahu’yu yalanlarken, ülkesinin İsrail’e destek vermediğini, vermeyeceğini bildirdi. Netanyahu’nun bayrağını paylaşarak teşekkür ettiği ülkelerde ise sokaklara dökülen insanların, İsrail zulmüne tepki gösterdiği biliniyor

İsrail Gazze’de katliamlarına tepkiler çığ gibi. İşgal altındaki Batı Şeria’da düzenlenen gösterilere Hıristiyanların da katıldığı görüldü. Melkite Rum Katolik Kilisesi Başpiskoposu Abdullah Yulio Batı Şeria’da düzenlenen gösterilere katıldı. Başpikopos Yulio, Müslümanlarla birlikte Siyonist askerlere taş fırlattı.

Fransa Filistinle Dayanışma Derneğinin çağrısıyla başkentteki Republique Meydanı’nda toplanan binlerce kişi İsrail katil, Macron suç ortağı, Filistin yaşayacak, muzaffer olacak sloganları attı. Polisin yürüyüşü yasakladığı gösteride, protestocular Filistin topraklarının sömürgeleştirilmesini durdurun, Kudüs’ün işgaline hayır, İsrail’e boykot yazılı pankartlar taşıdı ve büyük bir Filistin bayrağı açarak dalgalandırdı. İsrail’e boykot çağrısı yapılan gösteriye, ırkçılıkla mücadele dernekleri, siyonizm karşıtı Yahudi organizasyonları gibi toplumun birçok kesiminden kuruluşlar katıldı. Muhalefetteki partilerden gösteriye katılan çok sayıda milletvekili, hükümetin geçen hafta Filistin ile dayanışma gösterisi ile bu protestoda da yürüyüş yapılmasını yasaklamasına tepki gösterdi. Milletvekilleri, Fransa’nın söz konusu gerginlikte İsrail’in görüşlerini benimsemesini ve İsrail’in Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı olarak Filistinlilerin topraklarına el koymasını kınadı.