Sağlık

Masa başı çalışanlar için egzersiz hareketleri

Ofis çalışanları iyi bilirler, yoğun çalışıyorsanız masadan kalkacak vakit bulamayabilirsiniz. Bu yoğun çalışma ortamında genelde çalışan beyninizdir fakat vücut hareketsiz kaldığı için yorgundur. Peki, hareket etmediği halde vücut neden yorulur? Hangi egzersizler masa başı çalışanlarına iyi gelir?

Abone Ol

1. Su Şişesi Egzersizleri Hayatımızda büyük önemi olan su şişesiyle egzersiz yapmak çok kolay. Tek yapmanız gereken maddelere doğru bir biçimde uymak. Dik bir biçimde oturun. Kollarınızı öne doğru uzatın. Sağ elinize su şişesini alın ve dirseğinizi bükmeden yukarı kaldırın. 10 kez tekrarladıktan sonra diğer kolunuza geçebilirsiniz. 

2. Masa Egzersizleri Masa başında harcadığınız boş vakitleri daha verimli kullanabilmek için bir şansınız var. İşte o hareketler; Dik oturun ve ayaklarınızı yere sağlam bir şekilde basın. Karın kaslarınızı sıkın. Bacağınızı kalça hizasına getirin Dizinizi kırmayacak şekilde uzatın ve 10 saniye bekleyin. 10 tekrardan sonra diğer bacağınız içinde aynı hareketleri tekrarlayın.

3. Baş ve Boyun Hareketleri Masanızda çalışırken dahi yapabileceğiniz küçük boyun hareketleri ile ağrılarınızdan korunabilirsiniz. Başınız yavaş bir şekilde öne, sağa ve sola doğru eğin. Boyun kaslarınızın gerildiğini hissedin. Elinizden yardım alabilir ve başınız hafifçe bastırabilirsiniz. Hareketi yaparken dikkat edin ve yavaşça uygulayın. Ardından başınızı hafifçe ensenize yaslayarak omuzlarınız yukarı doğru çekin. Bu hareketleri 5'er kez her yöne tekrar edin ve her hareketi 5 saniye boyunca uygulayın. Omuzlarınız ve kafanızın üzerinden paralel birer çizgi geçtiğini düşünün ve başınızı bu çizgilerin arasında sağa ve sola kaydırma harekiyle esnetin. Sağ ve sol hareket bir tekrar olacak şekilde 5 tekrar yapın.

4. El, Bilek ve Kol Hareketleri En çok çalışan organlarınız elleriniz ve kollarınızdır. Onları da esnetmeyi ve dinlendirmeyi ihmal etmeyin. Ellerinizi bileklerden dairesel hareketler ile döndürün. Parmaklarınızı kenetleyip sağa ve sola doğru esnetin. Bunu 10-15 saniye boyunca yapmaya devam edin. Bu hareketi yaparken pet su şişesi kullanırsanız bileklerinizi güçlendirmiş de olursunuz. Bir elinizle kolunuzu omuz hizasına kaldırarak ters yöndeki omzunuzu tutun. Diğer elinizde dirsekten tutarak gövdenize doğru çekin. Bu şekilde omuz ve sırt kaslarınız da çalışacaktır. Bu hareketi iki kol için de yaptıktan sonra yine bir kolunuzu kafanızın üzerinden geçirerek eliniz kürek kemiklerinizin arasında olacak şekilde tutun. Diğer kolunuz ile dirseğinizden aşağı doğru baskı uygulayarak esnetin. Bir kol bittiğinde diğerine geçerek harekete devam edin. Ellerinizin avuç içlerini göğsünüzde birleştirip avuçların temasını kesmeden göbeğinize doğru indirin. Parmaklarınız ilk seferinde yukarı daha sonra aşağı yönde olmasını sağlayın. Bu şekilde 5-10 saniye beklemeniz yeterlidir. Kolunuzu omzunuzdan yukarı düz uzatın ve oturuşunuzu bozmadan uzanabildiğiniz kadar uzanmaya çalışın. Yine omuz ve kanat kaslarınızı esnetecektir. 5-10 saniye kadar esnetin. İki kolunuzu başınızdan yukarı uzatıp dirsekler kilitli olacak şekilde parmaklarınızı kenetleyin ve yukarıya doğru uzanmaya çalışın. Avuç içleriniz yukarı bakacak şekilde olsun. 5-10 saniye arası yeterlidir.

5. Vücut ve Bacak Hareketleri Vücut ve özellikle bacaklar en hareketsiz bölgedir. Özellikle bel bölgenizi esnetmeniz ani eğilip kalkmalar için önemlidir. Ellerinizi ensenizde birleştirerek sırtınızı gerdirin ve vücudunuzu sağa ve sola doğru yavaşça esnetin. Bu hareketi yaparken dikkat etmeniz gereken nokta vücudunuzun dik olmasıdır ve belinize binecek yükten dolayı hareketi yavaşça yapmanızdır. Her yön için 5 tekrar.  Bacak bacak üstüne atın, bir elinizde dizinizden diğer elinizde de sandalyenizin sırtlığında destek alarak vücudunuzun alt kısmı ile üst kısmını zıt yönlere doğru hareket ettirin. Üstteki bacağınız ile dizinizdeki eliniz ters yönde olmalıdır. (sağ diz sol el, sol diz sağ el) Belinizi ve sırtınızı dik tutun ve bacaklarınızı sırayla karşıya doğru uzatın. Karşıya uzatırken dizlerinizi kilitleyin ve bu şekilde 3-5 saniye bekleyin. Hareketi yaparken ellerinizde masanızdan ya da sandalyenizden hafif güç alabilirsiniz. Bu hareket hem bacak hem de karın kaslarınızı çalıştırır. Her bacak için 5 tekrar yapın.  Sandalyede otururken aklınıza geldiğinde kalçanızı ve bacaklarınızı sıkın. Bu hareketi gün içinde aklınıza geldiğinde uygulayın. En yoğun kas kütlesi kalça ve bacaklardadır. Bu hareket kan dolaşımını ve kalori yakmanızı sağlayacaktır. Bu hareketler ofis ortamında yapabileceğiniz küçük hareketlerdir. Hepsini tek seferde yaparsanız en fazla 7-10 dakikanızı alır. İsterseniz parça parça da yapabilirsiniz fakat günde iki defa bu esneme hareketlerini yapmanız faydalı olacaktır.