Teknoloji ve Bilim

Neden aradığımızın reklamı karşımıza çıkıyor? Instagram ve WhatsApp bizi gerçekten dinliyor mu?

Sosyal medyada dolaşırken önümüze çıkan reklamlar sürekli kafamızı karıştırıyor. Nedeniyse aradığımız şeyin reklamı karşımızda. Bunun nedeni ne olabilir? Bizi mi dinliyorlar? Herkes bunu merak ediyor.

Abone Ol

Sosyal medyada dolaşırken önümüze çıkan reklamlar sürekli kafamızı karıştırıyor. Nedeniyse aradığımız şeyin reklamı karşımızda. Bunun nedeni ne olabilir? Bizi mi dinliyornlar? Herkes bunu merak ediyor.

Birçok kullanıcı arama motoru üzerinden herhangi bir aratma yapmadan ilgili olduğu şeyle alakalı reklam görmesinin ardından Instagram veya WhatsApp'in kullanıcılarını dinleyip dinlemediğini merak ediyordu. Peki Instagram ve WhatsApp bizi dinliyor mu?

Instagram ve WhatsApp'ı bünyesinde barındıran Meta, gizlilik politikalarına göre kullanıcıların mesajlaşmalarını uçtan uca şifreliyor.

Böylelikle şirketin sahibi Mark Zuckerberg bile bu şifrelenmiş mesajları okuyamıyor veya dinleyemiyor.

ALGORİTMA TAKİP EDİYOR Ancak kullanıcıların Instagram'daki beğenileri, kaydettikleri, yorumları bir algoritma tarafından takip ediliyor.

Bunun nedeninin altında şirketin reklam verenlerin hedef kitlesine çok daha kolay ulaşabilmesi yatıyor.

REKLAMVERENLER HEDEF KİTLEYE DAHA KOLAY ULAŞIYOR Örnek olarak bir kullanıcı yorumlarda veya bir arkadaşına WhatsApp'ta gönderdiği mesajda "X markasının siyah ayakkabısı" ifadelerini kullandığında, algoritma bu kelimeye göre kullanıcıların karşısına reklamlar çıkartıyor.

Böylelikle reklam verenler Instagram'a daha çok reklam vererek hedef kitlelerine çok daha kolay ulaşabiliyor.

Kullanıcılar ise bu sistem sayesinde herhangi bir ücret ödemeden bu uygulamaları kullanırken, Meta ise kullanıcılardan alacağı parayı reklamverenlerden karşılıyor.

Kaynak : NTV

Google'dan bugün yapılan bir duyuruya göre, WhatsApp için sohbet yedeklemelerinin Google hesabı depolama kotanızdan sayılmaya başlayacak.

Google One veya Google'ın benzer bir bulut depolama çözümü için ödeme yapmazsanız, 15 GB ücretsiz veriye sahip olursunuz.

Ancak bu 15 GB'a Gmail, Google Fotoğraflar ve diğer birçok Google uygulamasından gelen veriler dahildir.

YEDEKLEMELERİN BOYUTU BÜYÜKSE NE YAPILMALI?

Yedeklemenizin çok büyük olduğunu biliyorsanız, üç şeyden birini yapacaksınız: bulut yedeklemelerini tamamen devre dışı bırakmak, yedeklemenizdeki veri miktarını azaltmak veya bir bulut depolama yükseltmesi için ödeme yapmak.

Bu yolu seçerseniz bulut yedeklemelerini devre dışı bırakmak çocuk oyuncağıdır (Ayarlar > Sohbetler > Sohbet yedeklemesi'ne gidin ve Google Drive'a Yedekle ayarını "Asla" olarak değiştirin), ancak bu, mevcut telefonunuzu kaybederseniz/kırarsanız tüm verilerinizi kaybedeceğiniz anlamına gelir.

SEVDİĞİNİZ KONUŞMALARA VEDA EDEBİLİRSİNİZ

Yedeklemenizi azaltmak kolay ancak zaman alıcıdır. Çok fazla yer kaplayan sohbetleri ve medyayı gözden geçirmeniz ve silmeniz gerekecektir. Bu, ayrılmak istemediğiniz medya varsa bazı zor kararlar vermenizi de gerektirebilir.

Son olarak, daha fazla Google depolama alanı için ödeme yapmak kolaydır ancak ücretsiz değildir.

Çoğu kişi için, 100 GB veri içeren aylık 1,99 dolarlık plan, WhatsApp sohbet yedeklemeleriniz için yeterli olacaktır.

Dünyada en çok kullanılan sosyal medya uygulamalarının başında WhatsApp geliyor...

Milyonlarca kullanıcısı olan uygulama kullanıcılarına farklı deneyimler sunuyor.

Kullanıcılara reklamsız deneyim sunan uygulamada son zamanlarda çatı şirket Meta'nın, gelirleri artırmak için WhatsApp'ta reklam gösterebileceği gündeme geldi.

Çıkan haberler ardndan eylül ayında Meta, planlarının arasında böyle bir şey olmadığını ifade etti.

WhatsApp patronu Will Cathcart, yaptığı açıklamada WhatsApp'a reklam gelebileceğinin ilk sinyallerini verdi.

Cathcart, uygulamanın ana hatlarında bir reklam gösterme planlarının olmadığını, ancak diğer bölümlerine gelebileceğini söyledi.

WhatsApp patronunun açıklaması, WhatsApp’ın sohbetler gibi ana bölümlerinde reklamların olmayacağını doğruladı. Ancak şirket, "Durumlar" ve "Kanallar" gibi bölümlerine reklam eklemeyi düşünüyor.

Bir diğer yandan reklam kararının kesinliğini söylemek için çok erken.