Gündem

Normalleşme başlıyor... Hangi kısıtlamalar kalktı?

Türkiye bugün yeni bir döneme giriş yaptı. Koronavirüs ile mücadele kapsamında uygulanan birçok kısıtlama bugün itibariyle kaldırıldı. İçişleri Bakanlığından yayınlanan genel geye göre ise bugünden itibaren uygulanacak yeni tedbirler belirlendi.

Abone Ol

Genelgeye göre, Türkiye genelinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları, 1 Temmuz Perşembe günü saat 05.00'ten itibaren hafta içi - hafta sonu ayrımı olmaksızın sona erecek. Bununla birlikte sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasıyla bağlantılı olarak uygulanan şehirler arası seyahat kısıtlamaları da kaldırılıyor.

Tüm iş kolları ve faaliyet alanlarında, salgınla mücadelenin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nde kendi iş kolu/faaliyet alanı için belirlenmiş tüm tedbir ve esaslara uyulması kaydıyla, halihazırda faaliyetlerine ara verilmiş durumda olan tüm iş yerleri, bugünden itibaren tekrar faaliyet gösterebilecek.

Yeme-içme mekanlarının açık/kapalı alanlarında müşteri sayısı kısıtlanmayacak ve işletmeler ruhsatlarında belirlenen saatler arasında hizmet verebilecek. Temizlik, maske ve mesafe kurallarına uymak kaydıyla konaklama tesislerindeki kısıtlamalar da bugünden itibaren kaldırılıyor.

Yayınlanan genelge de kahvehane, kıraathane gibi kağıt, taş oyunlarının oynandığı iş yerlerinde söz konusu oyunların oynanmasına/oynatılmasına dair mevcut kısıtlamalar 1 Temmuz Perşembe gününden itibaren sona erdirilecek ve oyun oynanmasına/oynatılmasına müsaade edilecektir bilgisine yer verildi.

Nikah ve düğün merasimlerinde, yiyecek, içecek ikramı yapılabilecek. Canlı müzik icrası da dahil olmak üzere müzik yayını saat 24.00'e kadar yapılabilecek. Bugünden itibaren düğün ve nikahlarda ancak fiziki mesafe kuralına aykırılık teşkil etmeyecek şekildeki oyun, dans, halay ya da gösteriler yapılabilecek.

Konser, festival, gençlik kampı gibi etkinliklere kişi başına asgari açık alanlarda 4 metrekare, kapalı alanlarda 6 metrekare yer bırakılmak ve Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi`nde belirtilen kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe prensiplerine uyulmak kaydıyla izin verilecek.

Bugünden itibaren şehir içi ve/veya şehirlerarası tüm toplu taşıma araçlarındaki kapasite sınırlandırmalarına son verileceği belirtildi. Ayrıca 65 yaş ve üzeri vatandaşları ile 18 yaş altı gençler/çocukların şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarına dair kısıtlamaların da kaldırılmasına karar verildi.

Kamu kurum ve kuruluşlarında halihazırda uygulanmakta olan 10.00­-16.00 mesai uygulaması bugün itibariyle sona erecek ve normal mesai düzenine geri dönülecek.

Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka'dan ülkemize gelen kişiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina uygulanması kararı da kaldırılıyor.

Hayat Eve Sığar (HES) kodu uygulaması ise kullanılmaya devam edilecek.