Televizyon

Nostalji zamanı! 90'ların en güzel çizgi filmleri burada...

Biraz da nostalji zamanı… 90’ların çocuğu olup da sabah herkesten önce kalkıp çizgi film izleyenler, toplanın! Dönemin en güzel çizgi filmlerini sizler için derledik.

Abone Ol

Pokemon Orijinali Satoshi Tajiri (Tajiri Satoshi)nin 1996 yılında oluşturduğu bir video oyunu olan Pokemon, sonrasında anime olarak ekranlarda yayınlanmıştır. Ash Ketchum’un pokemonu olan Pikachu ekseninde ilerleyen animenin kötü karakterleri olan ve Ash’in pokemonlarını ele geçirmeye çalışan Roket takımının her mağlubiyetinde gökyüzüne uçuşu, dönemin çocuklarının akıllarında kalan en önemli detaylardandır. Roket Takımı'nın ortaya çıkarken mutlaka söylediği sloganları ise şu şekildedir; Jessie: Belaya hazır olun! James: Hem de çifte belaya! Jessie: Dünyayı yozlaşmaktan kurtarmak için, James: İnsanları bir çatı altında toplamak için, Jessie: Sevgi ve belasını kınamak için, James: Yıldızların ötesine ulaşmak için, Jessie: Jessie! James: James! Jessie: Roket Takımı her zaman ışık hızıyla hareket eder! James: Ya teslim ol ya da savaşa hazır ol! Meowth: Miyav, işte bu çok doğru!

Tom ve Jerry 90’ların çocuklarının bir diğer göz bebeği, Tom ve Jerry. Kısa seriler tarzında yayınlanan çizgi film, William Hanna ve Joseph Barbera tarafından oluşturulmuştur. Çizgi filmin kurucusu, Temel Reis’e de kuruculuk yapmış olan Oscar ödüllü sanatçı Gene Deitch’tir. Tom ve Jerry, ev kedisi Tom ile onunla aynı mekanı paylaşan ev faresi Jerry arasında geçen şiddetli ve komik mücadeleleri anlatan animasyondur. Aklımıza sabahın erken saatlerinde televizyonun başına kurulduğumuz anlar geliyor, değil mi?

Temel Reis Bir nesle ıspanak yediren Temel Reis, denizci ve sıska bir adamken ıspanak yiyerek güçleniyor, ardından kendinden daha güçlü olan adamlarla dövüşüyordu. Çizgi filmin hayal ürünü sanılması tamamen bir yanılgı. Temel Reis oluşturucusu olan Elzie Crisler Segar, 1919 yılında aldığı resim dersleriyle karikatür çizmeye başlıyor. Yaşadığı yer olan Missisipi’de dikkatini çeken insanların karikatürlerini çizen Segar’ın ilgisini, Frank “Rocky” Fiegel isimli bir barmen çekiyor. Gelişmiş ön kol kasları, tek gözü, dişsiz ağzı, sıska vücudu, pipo içmesi ve kendinden çok daha iri adamlarla kavga edip onları alt etmesi ile bilinen Frank Fiegel, Elzie Crisler Segar’ın etkisiyle Temel Reis olarak ekranlarımıza sunuluyor. Bu efsanenin etkisinde kalıp hala izleyen o dönemin çocukları vardır...

Teletabiler Güneşin doğuşu ile birlikte ortaya çıkan teletabiler, bizi ekranlara kilitleyen bir başka çizgi filmdi. Sarı Lala, mor Tinky Winky, kırmızı Po, yeşil Dipsy ve süpürgeleri olan Nunu ile dönemin çocuklarına görsel şölen sunardı. Ayrıca karınlarında bulunan televizyon ile ilginç görüntüler izlerdik.

Pembe Panter Adına birçok çizgi roman yapılıp film çekilen çizgi film, 90’lı dönemlerde karşımıza çıkan ve unutulmayan çizgi filmlerden bir tanesi. Fransız polis müfettişi Jacques Clouseau etrafında kurulmuş komedi filmleri serisi olarak karşımıza çıkan bu eserin ilk filmi 1963 yılında yayınlanmış.

Sevimi Hayalet Casper Sevimli Hayalet Casper, yine 90’ların çocuklarının en sevdiği çizgi filmler arasında. Yardıma ihtiyacı olan herkese yetişen Casper’in maceralarını konu alan bu çizgi film serisini izlerken mutluluk duyardık.

Taş Devri Taş devri dönemini güldürü unsurları ile ele alan filmin asıl yayın tarihi 1950’li yıllar olsa da, Türkiye’de 90’lı yıllarda da ekranlara konuk oluyordu. Barny ile Fred’in çekişmeli maceralarını konu alan filmde, bu iki kafadarın eşleri ve çocukları ile birlikte mutlu aile tablosu ekranlar önünde resmediliyordu.

Red Kit Gölgesinden bile hızlı silah çeken yalnız kovboy "Red Kit" dostu beyaz atı Düldül ve becerikli köpeği Rin Tin Tin ile birlikte suçluların peşinden gidiyor . Çizgi filmde suçlular Dalton kardeşler Joe, William, Jack ve Averel ile Red Kit, birlikte birçok maceraya imza atmışlardı. Jenerik sesi hala kulaklarınızda diye düşnüyorum. Günümüzde Red Kit’in ekranlara yeniden döneceği konuşulurken, Fransız aktör Michael Youn'un da ortak yapımcı olarak dahil olacağı yeni bir serinin geliştirildiği ifade ediliyor. Çizgi filmin gösterim zamanı hakkında ise herhangi bir bilgi yok.